Özel sektörün Brezilya, Şili ve Avustralya'dan yaptığı besilik ithalatında uygulanan yüzde 10 gümrük vergisi kaldırılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyla ilgili çalışmaları tamamlarken, önümüzdeki günlerde Başbakanlığa buradan da Bakanlar Kurulu'na gönderilmesi bekleniyor.

YERLİ HAYVANA 250 LİRA BESİ DESTEĞİ

Diğer yandan kaldırılan besi desteği tekrar geri getirilirken, yerli besilik hayvanını Ocak ayından itibaren işletmesinde 90 gün tutan besiciler hayvan başına 250 lira destek alacak.

BAKAN AÇIKLAMIŞTI

Döviz kurunun artmasından dolayı özel sektörün yaptığı besilik hayvan ithalatında gümrük vergisi sıfırlanacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, besicilerden gelen talebi değerlendirerek, ithalattaki yüzde 10 gümrük vergisinin kaldırılacağını açıklamıştı. Ancak bu açıklamanın ardından bir adım atılmaması soru işaretlerine neden olmuştu.

ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Alınan bilgilere göre söz konusu çalışmanın tamamlandığı ve önümüzdeki günlerde Başbakanlığa ve oradan Bakanlar Kurulu'na havale edileceği belirtiliyor.

ÖZEL SEKTÖRE SINIRLI İZİN VERİLMİŞTİ

Bilindiği üzere besilik hayvan ithalatı özel sektöre kapalıydı. Fakıbaba'nın göreve geldiği ilk günlerde besilik hayvan ithalatı sınırlı şekilde özel sektöre de açılmıştı. Bu kapsamda özel sektörün Brezilya, Şili, ABD ve Avustralya'dan besilik hayvan ithalatı yapma yetkisi bulunuyor. Ancak hayvan varlığı ve fiyat bakımından özel sektör şuanda ağırlıklı olarak Brezilya ve Avustralya'dan besilik hayvan ithalatı yapıyor.

DÖVİZDEKİ ARTIŞ GÜMRÜK VERGİSİNDEKİ İNDİRİMİ ZORUNLU KILDI

Bu ithalatta da yüzde 10 gümrük vergisi uygulanıyor. Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı besilik hayvan ithalatında gümrük vergisi uygulanmazken, özel sektörün yaptığı ithalatta yüzde 10 gümrük vergisi uygulanması eleştiri konusu oluyordu. Döviz kurunda yaşanan artıştan dolayı buradaki eleştiriler hat safhaya çıkınca Bakanlık bu konuda bir adım atmak zorunda kaldı.

90 GÜN YERLİ HAYVANI İŞLETMESİNDE TUTANA 250 LİRA DESTEK

Diğer yandan besilik hayvan desteği de önümüzdeki yıldan itibaren yeniden verilmeye başlanacak. Besilik hayvan desteği geçmişte olduğu gibi yine yerli hayvana verilecek. Ocak ayından itibaren 90 gün işletmesinde tutan ve kesime gönderen üreticiler hayvan başına 250 lira destek alacak.