Temmuz ayında yapılan kabine değişikliğinden sonra besi danası ithalatı bir ölçüde serbestleştirilmiş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Güney Amerika ülkelerinden (Uruguay hariç) özel sektör eliyle ithalat yapılmasına izin verileceğini duyurmuştu.

Yeni dönemde Güney Amerika'dan besi danası ithal eden ilk firma Ankara merkezli Düvebank A.Ş. oldu. Firmanın Brezilya'dan yüklediği 9 bin 565 besi danasını taşıyan 'Polaris 2' adlı gemi 5 Ekim tarihinde İzmir limanına ulaştı.

Firma yetkililerinin verdiği bilgiye göre, ilk parti hayvanlar Güney Brezilya menşeli. İzmir Limanı'ndaki ağırlıkları ortalama 250 kg olan hayvanlar Ankara, Aksaray ve Kırşehir'deki besicilere teslim edildi.

FİRMANIN BREZİLYA'DAN YAPACAĞI İTHALAT DEVAM EDECEK

Firmanın Brezilya'dan hayvan ithalatına devam edeceği, 10.000 hayvan kapasiteli 'Polaris 2' gemisinin Rio Grande Limanı ile İzmir Limanı arasında Düvebank A.Ş. adına her 45 günde bir düzenli sefer yaparak besicilerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceği öğrenildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, işletme kapasitesi 500 baş ve üzerinde olan besicilerin Güney Amerika'dan (Uruguay hariç) hayvan ithalatı yapmasına izin veriyor. Bu şartı sağlayan besiciler kapasitelerinin yarısına kadar ithal hayvan satın alabiliyor.