Besilik hayvan ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, hayvan ithalatında yaşanan sıkıntılardan dolayı besicilerin talebi üzerine özel sektörün yaptığı ithalattan alınan gümrük vergisinin kaldırılacağını açıklamıştı.

KARAR RESMİ GAZETE'NİN MÜKERRER SAYISINDA YAYINLANDI

Besilik hayvan ithalatından alınan yüzde 10 gümrük vergisinin sıfırlanmasına ilişkin karar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında dün yayımlandı.

ESK SIFIR ÖZEL SEKTÖR İSE YÜZDE 10 İLE İTHALAT YAPIYORDU

Bilindiği üzere özel sektörün sadece Brezilya, Şili ve Avustralya'dan besilik hayvan ithalat yapma yetkisi bulunuyor. Bu ithalatta ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulanıyordu. Avrupa ve Uruguay ise Et ve Süt Kurumu'nun yetkisinde bulunuyor. Et ve Süt Kurumu'nun yetkisinde bulunan ülkelerden yapılan ithalat ise sıfır gümrükle yapılıyor.

BESİLİK İTHALATINDA BÜTÜN ÜLKELER SIFIRLANDI

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan karara göre, özel sektörün yapacağı besilik hayvan ithalatında gümrük vergisi bütün ülkeler için sıfırlandı. Ancak özel sektörün Avrupa ve Uruguay'dan yapacağı ithalata kontrol belgesi verilmediği için, şimdilik Brezilya, Şili ve Avustralya'dan sıfır gümrükle ithalat yapabilecek.

BEKLENTİYİ KUVVETLENDİRDİ

Diğer yandan sektörde Avrupa ve Uruguay'ın Nisan ayında özel sektöre açılacağı beklentisi hâkim. Özel sektör için Avrupa ve Uruguay'dan yapılacak ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanması bu beklentiyi de kuvvetlendirdi.

TARIMDAN HABER