Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün "Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Eylem Planı Gerçek Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Bölgesel Eğitim Toplantısı" yapıldı.

Toplantı sonunda bir de tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikatın koordinasyonunu yürüten Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mahmut Serdar Kavasoğlu tatbikatın aşamaları hakkında bilgi verirken, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığında görevli veteriner hekim Adil Adıgüzel yaptığı açıklamada, "2014 yılında yürürlüğe konulan eylem planı çerçevesinde; 2018 yılına kadar Marmara ve Ege bölgesinde hastalıktan aşılı ari bölge oluşturmak için çalışıyoruz. Başarılı olduğumuzda üreticilerin lehine ekonomik çok büyük kazançlar oluşacaktır. Ticari kısıtlamalar ortadan kalkacaktır. O nedenle bu eğitimi gerçekleştirdik. Halkın ve sivil toplum kuruluşlarının bilgilendirilmesine ve işbirliğine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak çok önem veriyoruz." dedi.

GERÇEK GİBİ TATBİKAT

Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Nahit Yazıcıoğlu'nun koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "Acil Eylem Planı Uygulaması Saha Çalışması" tatbikatı gerçeği aratmadı.

29 Nisan Çarşamba günü, oluşturulan senaryo gereği Nilüfer İlçesi, Çaylı Mahallesinden serbest veteriner hekim tarafından yapılan şap hastalığı ihbarı ekipler tarafından en kısa sürede değerlendirilerek acil eylem planı uygulamaya konuldu.

Epidemiyologlar tarafından ihbar yapılan çiftlikteki hayvanlardan, biyogüvenlik önlemleri uygulanarak marazi madde numunesi alımı ile başlayan süreçte, yerel ve ulusal hastalık kriz merkezine bilgi verilerek numuneler referans laboratuvara gönderildi.

Eşzamanlı olarak karantinaya alınan bölgeye ulaşan yollarda görevli ekipler tarafından önlem alınarak, giriş- çıkışlar kontrol altına alınıp, araçlar dezenfeksiyona tabi tutuldu. Yine eylem planının bir parçası olarak, hastalık görülen hayvanların itlaf ve dezenfeksiyonu, hastalık için farkındalık oluşturmak, kamuoyu desteği sağlamak, halkı ve sivil toplum kuruluşlarını bilgilendirmek için yürütülen enformasyon çalışmaları aşamaları tatbikatın diğer safhalarını oluşturdu.

Çarşamba günü gerçekleştirilen tatbikatın değerlendirildiği ve grupların çalışmalarının sunumlarının yapıldığı eğitimin son günü, katılımcıların toplu fotoğraf çekimleri ve başarılı bir organizasyona imza atan Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teşekkür konuşmaları ile sona erdi.