Besilik ve kasaplık hayvan ithalatı son hızıyla devam ederken, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı son sözleşme tartışmaları da beraberinde getirdi. Güney Amerika'dan yapılacak besilik hayvan ithalatı tek bir firmaya verildi. Bugüne kadar ithalat farklı firmalar üzerinden yapılırken, son sözleşme ile tek bir firma üzerinden yapılacak olması dikkat çekti.

TEK BİR FİRMAYLA 250 BİNLİK SÖZLEŞME!

Et ve Süt Kurumu, Ürdün merkezli Hijazi firması ile 250 bin başlık besilik hayvan ithalat sözleşmesi imzaladı. Bu rakam yüzde 50 oranında da artırılabilecek. 3.40 dolardan sözleşme imzalanırken, 250 bin besilik hayvanın 100 bini bu yıl geriye kalanı da 2018 Nisan ayına kadar Et ve Süt Kurumu'na teslim edilecek. Firma söz konusu besilik hayvanları Uruguay'dan getirecek.

KANUNUN RUHUNA AYKIRI!

Güney Amerika'dan yapılacak besilik hayvan ithalatı için tek bir firmayla sözleşme imzalanması tartışmaları da beraberinde getirdi. Et ve Süt Kurumu, besilik hayvan ithalatında sözleşmeleri Kamu İhale Kanunu'nun 3 A maddesine göre yaparken, tek bir firmadan bu kadar yoğun bir alımın yapılacak olması kanunun ilgili maddesinin ruhuna aykırı bulundu.

250 BİNİ KARŞILAYACAK ÇİFTLİĞİ BULUNUYOR MU?

Bilindiği üzere Kamu İhale Kanunu'nun 3 A Maddesi, doğrudan üreticilerden veya ortaklarından yapılacak hizmet alımları için doğrudan alımı öngörüyor. Buna göre Hijazi firmasının ithal edeceği 250 bin başlık besilik hayvanı Uruguay'da kendi çiftliklerinden veya sözleşme yaptığı çiftliklerden karşılaması gerekiyor. Aksi takdirde Kamu İhale Kanunu'nun 3 A maddesi çiğnenmiş oluyor.

HİJAZİ'NİN ÇİFTLİKLERİ İNCELENDİ Mİ?

Et ve Süt Kurumu'na yıllık 500 bin baş besilik hayvan ithalatı için yetki verilirken, bu ithalatın yarısını tek başına bir firmanın yapacak olması bazı soruları da gündeme getirdi. Hijazi Firması'nın 250 bin başlık besilik hayvanı karşılayacak yeterliliği (çiftliği) bulunuyor mu? Et ve Süt Kurumu firmanın yeterliliğini Uruguay'da inceledi mi? Sözleşmenin tek bir firma ile yapılması ithalatta tekele neden olmayacak mı?

YURTİÇİNİN DUYURUSU YAPILIYOR YURT DIŞI YAPILMIYOR!

Et ve Süt Kurumu, Kamu İhale Kanunu'nun 3 A maddesine göre yurt içinden yapacağı alımları web sayfasından duyururken, doğrudan alım yöntemiyle yurt dışından yapılacak hayvan alımlarının duyurusunu neden yapmıyor?

URUGUAY HARİÇ ÖZEL SEKTÖRE AÇILMIŞTI

Diğer yandan besilik hayvan ithalatında Güney Amerika yakın bir zamanda özel sektöre açılmıştı. Yani özel sektör Uruguay dışında Güney Amerika'dan besilik ithalatı yapabiliyor. Uruguay'dan ise sadece Et ve Süt Kurumu yapabilecek. Hijazi firmasıyla yapılan son sözleşmeden dolayı Et ve Süt Kurumu, Güney Amerika'dan yapacağı ithalatta tek bir firma ile çalışmış olacak.

KAYNAK: SADETTİN İNAN / MİLLİ GAZETE