Yem fiyatları yükselirken, hükümet bugüne kadar görülmemiş bir sayıda kasaplık hayvan ithalatı yaparak et fiyatlarını düşürecek!

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, yem fiyatlarının yükselmesini bahane eden hükümetin hayvancılıkta yerli üreticiye darbe vuracak büyük bir ithalata hazırlandığı ortaya çıktı. Yem fiyatlarının son bir ay içinde yüzde 20 artması, kırmızı et fiyatlarını yükseltirken hükümet yine çözümü ithalatta arayacak. Ekonomi Bakanlığı 500 bin başlık kasaplık hayvan ithalatı için özel bir çalışma yürütürken, ithalat yetkisi Et ve Süt Kurumu'ndan alınarak özel sektöre verilecek.

Milli Gazete'nin ulaştığı bilgilere göre, Ekonomi Bakanlığı, kasaplık hayvan ithalatının özel sektöre açılmasıyla ilgili bir süredir üzerinde çalıştığı çalışmayı tamamladı. Bakanlar Kurulu'ndan bugünlerde çıkması beklenen düzelmeye göre kasaplık hayvan ithalatı özel sektöre açılacak.

Türkiye'nin hayvancılıkta yaşadığı kriz, bugüne kadar besilik hayvan ithalatı ile çözülmeye çalışılırken, krizde ikinci aşamaya geçildi. Besilik hayvan ithalatı çözüm olmayınca şimdi de yüksek miktarda kasaplık hayvan ithalatının önü açılacak. Krizde üçüncü aşama ise karkas et ithalatının önünün açılması. Yerli üretici, bu krizlerle adım adım yok ediliyor.

500 BİN BAŞ KASAPLIK HAYVAN İTHAL EDİLECEK!

Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı çalışmaya göre özel sektöre 500 bin baş kasaplık hayvan ithalat yetkisi verilecek. Kasaplık hayvan ithalatının özel sektöre açılmasının yanında özel sektöre yüksek miktarda bir ithalat yetkisinin verilecek olması krizin boyutunu gözler önüne serdi.

500 bin başlık kasaplık hayvan ithalatı, bugüne kadar yapılan ithalatlarda olduğu gibi ülke hayvancılığına uzun vadede bir çözüm getirmeyecek ama birileri bu ithalattan dolayı büyük kazançlar elde edecek. Yapılacak ithalat yerli üreticinin artan maliyetlere rağmen fiyatlarını aşağıya çekerek zarar etmesine neden olurken, ithalatı yapan firmalar ise köşeyi dönecek.

ESK'NIN 100 BİN BAŞLIK İKİ İHALESİ İPTAL OLMUŞTU!

Bilindiği üzere kasaplık hayvan ithalatını sadece Et ve Süt Kurumu yapabiliyordu. Et ve Süt Kurumu, geçtiğimiz aylarda 100 bin başlık kasaplık hayvan ithalatı için iki kere ihale açmıştı. Ancak fiyatların yüksek çıkmasından dolayı ihaleler iptal edilmişti.

İKİ BAKANLIK KARŞI KARŞIYA GELDİ

Kasaplık hayvan ithalatı ile ilgili çalışmada Ekonomi Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı karşı karşıya geldi. Ekonomi Bakanlığı özel sektöre sıfır gümrükle ithalat yetkisini vermek isterken, Tarım Bakanlığı yerli üreticiye zarar vereceği gerekçesiyle ithalatta belirli bir gümrük vergisinin uygulanmasını istiyor.

İTHALAT SÜRESİ NE OLACAK?

Diğer yandan 500 bin başlık kasaplık hayvan ithalatının özel sektöre kaç aylık süre ile verileceği de tartışma konusu oldu. İthalat yetkisinin 31 Ağustos ile sınırlı tutulması istenirken, böyle bir sınırlamanın olmaması durumunda yüksek miktarda ithalat karşısında yerli üreticinin dayanamayarak üretimden çekilme tehlikesi bulunuyor.

BİRİLERİ KÖŞEYİ DÖNECEK!

Sözde et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak için yapılacak kasaplık hayvan ithalatı, yerli üretimi yeniden sıkıntıya sokarken, ithalatı yapanlar ise büyük kazançlar elde edecek.

İTHALAT HİÇ BİR ZAMAN ÇÖZÜM OLMADI!

Bugüne kadar et fiyatları gerekçe gösterilerek yapılan ithalat, Türkiye'nin hiçbir sorununa çözüm olmadı. İthalatın yapılacağı dönemde fiyatlar kısmi olarak kontrol edilebilse de sonrasında yeniden yükselişe geçti. Fiyatların her yükselişi de Türkiye'nin ithalata olan bağımlılığını artırdı. Yem fiyatlarına bir çözüm bulunmadığı sürece 500 bin başlık kasaplık hayvan ithalatı da ülke hayvancılığına yarardan daha çok zarar verecek.

HAYVANCILIKTA SORUNLAR BÜYÜYOR!

Asıl tehlike olarak kasaplık hayvan ithalatından sonra karkas et ithalatının da önünün açılmasından kaygı duyuluyor. Türkiye'de kırmızı ette yaşanan sorun bugüne kadar öncelikli olarak besilik hayvan ithalatı ile çözülmeye çalışırken, kasaplık hayvan ithalatı pek tercih edilmiyordu. Ancak gelinen noktada besilik hayvandan sonra özel sektöre 500 bin başlık kasaplık hayvan ithalatı için yetki verilecek olması, hayvancılıkta bugüne kadar çözüm olarak ortaya konulan politikaların hiçbir faydasının olmadığı gibi tam aksine sorunları daha da büyüttüğünü gösteriyor.

ÇÖZÜM İTHALATTA ARANIYOR!

Yem fiyatlarının artmasından dolayı doğal olarak kırmızı et fiyatları da yükseldi. Şu anda 28 ile 30 TL arasında dana karkas kesimi yapılıyor. Yemde yaşanan krizin devam etmesi beklenirken, karkas et fiyatlarının da yem fiyatlarına bağlı olarak Ramazan ayı öncesinde 35 liraya kadar çıkmasından kaygı duyuluyor. Ekonomi Bakanlığı da bu kaygıdan dolayı çözümü ithalatta arıyor.

YERLİ ÜRETİCİ TEDİRGİN!

Kasaplık hayvan ithalatının özel sektöre açılacağı yönündeki duyumlar yerli üreticiyi şimdiden tedirgin etmeye başladı. Yüksek miktarda kasaplık hayvan ithalatının yapılacak olması, yerli üreticinin fiyatlarını aşağıya çekecek. Özel sektöre ithalat yetkisinin kısa vadeli verilmemesi durumunda yerli üreticinin üretimden çekilmesi gündeme gelecek. Yem fiyatlarına bir çözüm bulunmadan yapılacak ithalatın ülke hayvancılığına hiçbir fayda getirmeyeceği bilindiği halde, çözümün hala ithalatta aranması manidar bulunuyor.

GDO'LU YEM SAYISI ARTACAK!

Diğer yandan, hayvancılıkta yaşanan yeni krizden dolayı Türkiye'nin ithal ettiği GDO'lu yem çeşit sayısının artırılması bekleniyor. Biyogüvenlik Kurulu'nun konuyla ilgili çalışma yürüttüğü hatta Biyogüvenlik Kurulu Başkanı'nın konuyla ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım ile görüşeceği kaydediliyor. Bilindiği üzere geçtiğimiz haftalarda ithal edilen soyalar GDO bulaşığından dolayı ülkeye alınmamıştı. İthal edilen soyaların ülkeye alınmaması da yem fiyatlarını biranda artırmıştı. Bunu fırsat bilen sektör temsilcileri de GDO'lu yemde izin verilen çeşit sayısını artırmak için harekete geçti.

TARIMDANHABER