Yetiştiricilerden 'Yetiştirici Soruyor'a rasyon önerisiyle ilgili ilginç bir soru geldi. Bir yetiştiricimiz, “Hocam iyi günler ben bir çiftlikten 10 adet dişi dana aldım. İşletmeden bunların anne sütü ortalamasını istedim çıktıda 32 ila 41 litre olarak gözüküyor. Acaba bir ineğin 35 litre süt verebilmesi için nasıl bir rasyon olmalı?" diye sordu.

Tarımdan Haber yazarı ve Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, sözkonusu soruya şu cevabı verdi:

"Sayın Mehmet bey,

Anladığım kadarıyla ortalaması iyi olan hayvanları seçmişsiniz. Bu hayvanlara besleme açısından dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle kaliteli kaba yemleri seçmelisiniz. Kaliteli mısır silajını 20 kg'a kadar, yoncayı 3-5 kg, fiğ karışımlarını 2-5 kg, saman 2-3 kg kadar verebilirsiniz. Ayrıca tane yemleri öğüterek veya ezme şeklinde verebilirsiniz. Protein katkısı olarak küspeler protein düzeylerine gör kullanılmalıdır. Bunların karışımları olan 19-21 proteinli fabrika yemlerini de kullanabilirsiniz. Bunların miktarlarını tam olarak ayarlamak için bir rasyon programıyla dengeleme yaptırmanız gerekmektedir. Hayvanın ve yemin özellikleri dikkate alınarak bu işlem yapılmalıdır."

Tarımdan Haber'in yetiştiriciye önemli bir hizmeti olan Yetiştirici Soruyor'a gelen sorular ve verilen cevapları takip edebilir, hayvan besleme ve beslenme hastalıkları ile ilgili sorularınızı sorabilirsiniz. 'Yetiştirici Soruyor' da Prof. Dr. Nurettin Gülşen'e soru sormak için TIKLAYIN...

TARIMDANHABER