ÖZEL HABER

Ziraat Odaları tarafından yapılan araştırmaya göre, 2016 yılında kurbanlık fiyatları geçtiğimiz yıla göre enflasyon oranında artsa da bazı illerde yaşanan fiyat hareketlilikleri dikkat çekiyor. Bu yıl büyükbaşta kurbanlık fiyatları Türkiye genelinde ortalama yüzde 8.9 oranında artarken, Erzurum'da ise ortalama fiyatın tam 3 katı fazla bir artış gözleniyor. Diğer yandan İzmit'te ise tam aksine yüzde 10'un üzerinde bir gerileme yaşanıyor.

Ziraat Odaları verileri, illere göre kurbanlık fiyatlarındaki gelişmeleri gözler önüne serdi. Bu verilere göre Erzurum ve İzmit'teki fiyat hareketleri dikkat çekiyor. Erzurum'da canlık kilogram fiyatları bakımından büyükbaş kurbanlık fiyatları geçen yıla göre yüzde 31 artarken, İzmit'te ise fiyatlar tam aksine yüzde 12.2 oranında geriledi.

Erzurum'da canlı kilogram olarak 2015'de 14.5 TL olan büyükbaş kurbanlık fiyatları, bu yıl 19 TL seviyesinde seyrediyor. Erzurum'u ise yüzde 25'lik artışla Çanakkale izliyor.

İzmit'te 2015'de 20.5 TL olan büyükbaş kurbanlık canlık kilogram fiyatı bu yıl 18 liraya geriledi. İzmit'in yanı sıra Diyarbakır'da da büyükbaş kurbanlıklarda fiyatların tahmini olarak yüzde 3.2 gerilediği gözleniyor.

Ziraat Odaları verilerine göre il il tahmini kurbanlık fiyatları şöyle:


BAZI İLLERDE 2016 YILI TAHMİNİ KURBANLIK HAYVAN SATIŞ FİYATLARI

Bazı illerde küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık hayvanların canlı kilogram 2015 ve 2016 Kurban Bayramı ortalama fiyatları ve geçen yıl Kurban Bayramı'na göre değişimleri ise şöyle;