Ülke gündeminde son günlerde kurlardaki artış ve ekonomideki kırılganlıklar gündemde iken hayvancılık sektöründe de 'Hijazi firması' gündemde! Malumunuz AKP hükümetinin çok başarılı (!) tarım ve hayvancılık politikalarından dolayı Türkiye artık önemli bir hayvan ithalatçısı konumuna geldi!

Hem de hayvancılık destekleri AKP Hükümeti döneminde tam 36 kat arttığı halde ülke bu duruma geldi!

Düşünsenize destekler bu kadar artmasaydı artık halimiz ne olurdu bilemiyorum!

Neyse biz asıl konumuza dönelim.

Bildiğiniz üzere içerideki et açığını kapatmak için Türkiye kasaplık ve kırmızı et ithalatının dışında yıllık 500 bin baş besilik hayvan ithal ediyor.

Bu ithalat, Faruk Çelik döneminde özel sektöre kapatılarak Et ve Süt Kurumu'na devredilmişti. Ancak Et ve Süt Kurumu'nun süreci iyi yönetememesinden dolayı besilik ithalatında özel sektör yeniden gündeme gelmiş ve Fakıbaba göreve geldiği ilk aylarda Güney Amerika'da bazı ülkeler özel sektöre açılmıştı. Avrupa ve Uruguay ise yapılan sözleşmelerin bitmemesinden dolayı özel sektöre açılmamıştı.

Et ve Süt Kurumu, geçtiğimiz yıl yaptığı sözleşmelerde 500 bin başlık besilik hayvan ithalatının yarısını tek bir firma ile imzalamıştı.

ESK, Ürdünlü Hijazi firması ile 135 bin ve 115 bin olmak üzeri iki ayrı sözleşme imzalamış ve hayvanlar Uruguay'dan getirilecekti. Birinci sözleşmeden dolayı getirilecek hayvanlar ESK'ya zamanında teslim edilirken, ikinci sözleşme kapsamında getirilecek hayvanlar zamanında teslim edilmedi.

Normalde sözleşme Nisan ayında bitmesi gerekiyordu ancak ESK, süre uzatımına gitti.

Yaşanılan gecikme firmadan kaynaklanmadığı gerekçesiyle de firmaya bir ceza kesilmedi.

Hijazi firması, besilik hayvanları ESK'ya 3.40 dolar üzerinden getiriyor.

Ancak son aylarda besilik ithalatında rakamlar 4 doların üstüne çıkmış durumda.

115 bin hayvandan 77 bini daha teslim edilmediği için Bakanlık, bu fiyattan hayvanların bir şekilde getirilmesini istiyor. Bunun için Bakanlık Hijazi firmasının teminatını yakma pahasına sözleşmeden vazgeçmemesi için firmaya bir ayrıcalık sağladı.

Normalde Uruguay, özel sektöre kapalı ancak sağlanan ayrıcalıktan dolayı Hijazi firması, Uruguay'dan ithal ettiği hayvanların yüzde 30'unu özel sektöre satabilecek.

Ancak bu durum sektörde ciddi bir rahatsızlık oluşturdu. Ne gariptir, Et ve Süt Kurumu veya Hayvancılık Genel Müdürlüğü, bu konuda sektörü ve kamuoyunu sağlıklı bir şekilde bilgilendirecek bir açıklama yapmadılar.

Sektör farklı iddialarla çalkalanırken yetkili kurumların sessiz kalması gerçekten düşündürücü!

Biz de en azından bu yazımızla yetkili kurumların sessizliğine karşı sektörü ve kamuoyunu bilgilendirmiş olalım.