Yeni tip kulak küpesinin maliyeti neden açıklanmıyor? Çiftçi bir GSM operatörüne bağımlı hale mi getirilecek? Sektör yetkililerinin verdiği rakamlar doğru mu? 720 milyon doları kim ödeyecek? Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin fikri bana ait dediği yeni tip kulak küpesinin maliyeti hakkında hiç bir bilgi vermemesi tartışmalara neden oldu. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de hayvan varlığının takibini daha iyi yapmak için yeni tip kulak küpesi üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bakan Pakdemirli, söz konusu yeni tip kulak küpesini de şu sözlerle tarif etti: “Kulak küpesi şu; her hayvanın kulağına bir tane cep telefonu asacağız. ‘Bu inekten ineğe konuşmak için değil, insanların bilgi sahibi olması için’ İçinde komple cep telefonu altyapısı olan bir küpe”

TİGEM’İN 200 ÇİFTLİĞİNDE DENENDİ 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, söz konuşu yeni tip kulak küpesinin TİGEM’in yaklaşık 200 çiftliğinde denendiğini, geçtiğimiz günlerde ise 20 bin hayvan için ikinci pilot uygulamaya geçeceklerini belirterek, ikinci pilot uygulamanın da başarılı olması durumunda 18 milyon hayvana bunu taşıyacaklarını açıkladı. 

MALİYETİ NEDEN AÇIKLANMIYOR?

Hayvancılıkta önemli bir uygulama olacağı iddiasıyla sunulmasına rağmen, söz konusu yeni tip kulak küpelerinin maliyeti ile ilgili nedense hiçbir açıkla yapılmıyor. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin söz konusu kulak küpelerine yönelik en ince ayrıntısına kadar açıklama yapmasına rağmen, söz konusu uygulamada asıl önemli olan maliyet unsuru ile ilgili bugüne kadar bir bilgi vermemesi kafaları karıştırıyor. Diğer yandan söz konusu hizmetin hangi GSM operatörü tarafından ve kaç lira bir maliyetle verileceği de bilinmiyor. 

YENİ KULAK KÜPESİNDE SEKTÖR YETKİLİLERİNDEN ŞOK MALİYET 

Sektör yetkilileri, Bakan Pakdemirli’nin açıkladığı GSM şebekesine bağlı kulak küpesinin tahmini üretim maliyetinin 30-45 dolar arasında değişeceğine dikkat çekiyor. Maliyetinin yanında GSM operatöründen de yıllık hat hizmetinin alınacağına vurgu yapılırken, bu hizmeti yapacak GSM operatörünün de büyük bir ayrıcalık elde edeceğine işaret ediliyor. Yine sektör yetkilileri, dünyada benzer örnekleri ticari olarak zaten satılan bu kulak küpesinin yeni bir fikir olmadığına da dikkat çekiyor. 

BAKAN BUNDAN DOLAYI MI MALİYETİ AÇIKLAMIYOR? 

Bakan Pakdemirli, açıkladığı yeni tip kulak küpelerinin maliyeti ile ilgili hiçbir bilgi vermezken, sektör yetkililerinin söz konusu kulak küpelerinin sadece maliyetinin 30 ile 45 dolar arasında olabileceğini belirtmesi dikkat çekiyor. 

720 MİLYON DOLARI KİM ÖDEYECEK? 

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 18 milyon büyükbaş hayvan bulunuyor. Sektör yetkililerinin verdiği maliyetle mevcut hayvan sayısı çarpıldığında Bakan Pakdemirli tarafından açıklanan ve hayvancılıkta büyük bir çığır açacağı iddia edilen yeni tip kulak küpesinin yetiştiriciye maliyeti ilk planda 720 milyon doları bulacak. Her yeni doğan buzağı da ise bu rakam daha da artacak. Zaten kriz içinde bulunan besici ve süt üreticisinin böyle bir maliyeti nasıl karşılayacağı ise bilinmiyor. 

MİLYON DOLARLARA MALOLACAK KULAK KÜPELERİ DE İNSAN MÜDAHALESİNE AÇIK OLACAK

Diğer yandan yeni tip kulak küpesi her ne kadar GSM şebekesine bağlı olsa da mevcut kulak küpeleri gibi insan müdahalesine açık olacağı için kimliklendirme sorunu yine tam anlamıyla çözülmüş olmayacak. İnsanlar yine bir şekilde bu kulak küpelerini de değiştirebilecekleri bir yol bulabilecekler.