Tarım ve Orman Bakanlığı emekli bürokratlarından Hüseyin Velioğlu, su ürünleri yetiştiriciliği başta olmak üzere Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesine verdiği katkılardan dolayı Japonya Büyükelçiliği tarafından ‘Yükselen Güneş Nişanı’ ile taltif edildi.

GEÇTİĞİMİZ YIL YÜKSELEN GÜNEŞ NİŞANI DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NA VERİLMİŞTİ 

Geçtiğimiz yıl bu ödül Japonya İmparatoru tarafından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na verilirken, bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığından emekli Hüseyin Velioğlu’na verildi.

ESKİ BAKANDAN SONRA EMEKLİ BÜROKRATA İKİNCİ ULUSLARARASI NİŞAN 

Japonya Büyükelçiliği tarafından Velioğlu’na verilen uluslararası nişan, Fransa’dan sonra tarımda Türkiye’ye verilen ikinci nişan olarak tarihe geçti. 2012 yılında dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Fransa Hükümeti tarafından tarımsal gelişime katkılarından dolayı ‘Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı’ verilmişti. Fransa Hükümeti tarafından Mehdi Eker'e verilen Şövalye Liyakat Nişanı, uzun yıllar tartışma konusu olmuştu. 

TARIM BAKANLIĞINDAN EMEKLİ BÜROKRATA JAPONYA'DAN YÜKSELEN GÜNEŞ NİŞANI 

Tarım ve Orman Bakanlığından emekli bürokrat Hüseyin Velioğlu'na, su ürünleri yetiştiriciliği başta olmak üzere Türkiye-Japonya dostluğu için sarf ettiği çabalar nedeniyle "Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı" verildi.

JAPONYA BÜYÜKELÇİLİĞİNDE TÖREN DÜZENLENDİ 

Önceki gün Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Miyajima Akio'nun ev sahipliğinde, büyükelçilik konutunda bir tören düzenlendi. Törene, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay'ın yanı sıra JICA Derneği mensupları, Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları, iş insanları, Velioğlu'nun ailesi ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Miyajima, Velioğlu'nun, Japonya'nın uluslararası iş birliği vesilesiyle Türkiye ekonomisine sağladığı önemli katkılara ve iki ülkenin dostluğunun temelinin oluşturulmasında gösterdiği çabalara yönelik bir övgü olarak "Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı" ile taltif edildiğini belirtti.

KARADENİZ KALKAN BALIĞI ÜRETİM TEKNİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE KATKI SAĞLADI 

Miyajima, Velioğlu'nun 1986'da JICA'nın Japonya'da düzenlediği su ürünleri yetiştiriciliği eğitim programına katılmasının ardından Türkiye'de Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü olarak da JICA projesinde görev aldığını ve yetiştirilmesi zor olan Karadeniz kalkan balığı üretim tekniklerinin geliştirilmesi konusunda başarılara imza attığını anlattı.

Velioğlu'nun, JICA Derneği Başkanı olarak da teknik ve kültürel açılardan Japonya-Türkiye ilişkilerinin ilerletilmesine katkı sağladığını belirten Miyajima, Velioğlu'nu ve ailesini tebrik etti.

Büyükelçi Miyajima'nın konuşmasının ardından, Velioğlu'na verilen devlet nişanına ilişkin berat metni okundu ve devlet nişanı rozeti takdim edildi.

Kendisine verilen devlet nişanı dolayısıyla büyük onur duyduğunu dile getiren Velioğlu, Japonya'ya, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Miyajima'ya, iş arkadaşlarına, ailesine ve davete katılanlara teşekkür etti.