TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Sümer, “TÜİK’e göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebzelerin bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi. Üretim miktarlarının bir önceki yıla göre bitkisel ürünlerde yüzde 12, buğday üretiminde yüzde 13, arpa üretiminde yüzde 30, çavdar üretiminde yüzde 32, nohut üretiminde yüzde 24, kırmızı mercimekte yüzde 30, şeker pancarı üretiminde ise yüzde 15 azalacağı tahmin ediliyor. Tarımın bittiğini biz değil istatistikleri, iktidarın isteğine göre yorumlayan kurumu TÜİK söylüyor” dedi.

TARIMSAL DESTEK HALEN AÇIKLANMIYOR

“İktidar çiftçinin isyanına ne zaman kulak verecek?” diye soran Sümer, şunları kaydetti: “AKP iktidarı bereket fışkıran toprakları kurutmuş, tarımı, çiftçiyi borç yükü altında hayata küstürmüştür. Tarımsal destek ödemeleri hem geç açıklanıp hem de ödemesi bir yıl geriden geldiği için her yıl aynı mağduriyet yaşanıyor. AKP İktidarı çiftçiyi destekliyoruz açıklamaları yapıyor. Oysa çiftçi bu yıl üretip sattığı ürün için ne kadar destek ödeneceğini bilmiyor. Çünkü 2021’e ilişkin tarımsal destekler henüz açıklamadı.”

ÇİFTÇİNİN YENİ YILDAN UMUDU YOK

Orhan Sümer, “İktidarın çiftçiyi desteklemeyen politikaları devam ettiği ve yüksek girdi fiyatları sebebiyle 2022’de üretimden kaçış, verim kayıpları, üretim düşüşü ne yazık ki daha büyük olacaktır. Gübrede son 1 yıllık dönemde yüzde 150’yi aşan zamlar çiftçinin belini büküyor. Üretici artık üretim yapmamanın maliyetini hesaplıyor. Yerli ve Milli nutukları atanlar kendi çiftçisinin halini görmüyor” ifadelerini kullandı.