Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 5 bin lira maaş ödenmesine rağmen, çalıştıracak çoban bulamadıklarını söyledi. Küçükbaş hayvancılık sektörünün sorunlarını ve gündeme dair konuları bir grup gazeteciye değerlendiren Çelik, “Türkiye’de çoban sorunu çözülmeden, küçükbaş hayvan sektörünün sorunları çözülemez. İnsanlar hayvancılık yapmak istiyor ama çoban konusunda dertli. Meralarımız, coğrafyamız ve iklim şartlarımız yeterli olmasına karşın çoban bulamadığımız için hayvancılık yapamıyoruz. Hali hazırda 150 bin çoban açığımız var. Bunun  için Afgan çoban ithal etmek istiyoruz” dedi.

AFGAN ÇOBANLARA ÇALIŞMA İZNİ

Yetiştiricilerin Afgan çoban istediklerini ve çalışma izinleri konusunda önemli gelişmelerin olduğunun bilgisini veren Çelik, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle bu konuyu konuştuk. Kendisi de Afgan çoban konusuna sıcak bakıyor. Öyle ki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile çalışma izni konusunu görüşmüş. Şu anda mevzuat konusunda çalışmalar sürüyor. Olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. Hali hazırda birçoğu kaçak çalışıyor. En azından yasallaştığı zaman rahat çalışabilecekler. Bakarsınız ilerleyen zamanlarda ailesini de getiririr. Avrupa’da nereye gidersen git bu işleri aileler yapıyor. 3 bin hayvana 2- 3 kişi bakıyor” diye konuştu.

ÇOBANLIK İÇİN İŞKUR DEVREYE GİRMELİ

Çelik, ayrıca gençlerin çobanlığa çekilmesi için İŞKUR’un devreye girmesi gerektiğini kaydetti. Çobanlık yapmak isteyenlere fırsat tanınması gerektiğine vurgu yapan Çelik, “İşe yerleştirmelerde çobanlığa yüzde 10-15 kontenjan ayrılmalı. En azından devletin kontrolü altındaki profesyonel işletmelerdeki çoban ihtiyacı karşılansın. Böylece işsizlere iş bulma imkanı sağlamış oluruz. Bu adım atılsa eminim ki çok fazla talep olacak” şeklinde konuştu.

5 BİN LİRALIK ÇOBAN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Öte yandan, son çıkan tarımsal destekleme kararlarında çoban desteğini de değerlendiren Çelik, “Uygulama ilk başladığında bu sayı 300’dü. Biz sayıyı yüksek bulduk. Çünkü büyük işletme yok. Bakanlığımız elinden geleni yaptı ve bu sayıyı 100’e düşürdü. Çok olumlu karşıladık. Yetiştiriciler için verilen 5 bin liralık destek gerçekten önemli” ifadesini kullandı.