TMO'dan yapılan kamuoyu açıklamasında şunlar kaydedildi: 

"Son günlerde bazı yazılı ve görsel haber kaynaklarında Kuruluşumuzun nohut ihracatı ve satış uygulamalarıyla ilgili gerçeği yansıtmayan ve maksatlı haberler yayınlanmaktadır. Bu nedenle halkımızı doğru bilgilendirmek adına Kuruluşumuzca bir kamuoyu açıklaması yapılması gereği duyulmuştur. 

Ülkemiz nohut üretimi yıllık 650 bin ton, tüketimi ise yaklaşık 480 bin tondur.

Kuruluşumuz görev verilmesi üzerine 2018 ve 2019 yıllarında üreticilerimizden nohut alımı gerçekleştirilmiştir.

Kuruluşumuz, stoklarındaki nohutu toptan ve perakende olarak iç piyasaya yönelik satışa açmış, ancak ülkemizde yaklaşık 170 bin ton arz fazlası bulunması nedeniyle satışlar sınırlı olmuştur.

Stoklarımızdaki arz fazlası nohutun iç piyasada baskı oluşturarak üreticimiz aleyhine fiyatları düşürmemesi, üretimin sürdürülebilirliği ve ülke ekonomisine gelir sağlanabilmesi adına ihracat seçeneği gündeme alınmış ve 05 Kasım 2019'da 22 bin ton nohut ihracat ihalesi yapılmıştır.

TMO tarafından yapılan tüm ihalelerde olduğu gibi nohut ihracat ihalemiz de açık ihale yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve tüm bakliyat sektörüne duyurulmuştur.

Kuruluşumuz ihracatına konu olan ürünler ağırlıklı olarak 2018 yılı mahsulü olup natürel dökme olarak yani herhangi bir işlemden geçirilmeden iç bölgelerde bulunduğu depolardan yerinde teslim olarak ihraç edilmektedir.

İhraç fiyatları dökme natürel, boylanmış olması ve kalitesine göre farklılık göstermekte olup iç bölgelerden yerinde depo teslimi yapıldığı hususu dikkate alındığında dünya fiyatları seviyesindedir.

Ancak perakende satışa açtığımız ürünler elenmiş, boylanmış ve kalibre edilmiş olarak 2 kg'lık paketlerde satışa sunulmaktadır. Bu nedenle natürel ürüne göre fiyata eleme, boylama, paketleme ve nakliye maliyeti eklenmektedir.

Öte yandan stoklarımızdaki nohutlar iç piyasaya;

Toptan natürel dökme 3.250-3.300 TL/ton,

Toptan boylanmış paketli 2,90-4,90 TL/kg,

Perakende kalibresine göre paketli 4,00-5,50-6,50 TL/kg

Piyasanın altındaki fiyatlarla ülke çapında yaygın satış noktalarımız ve tüm halkımızın uygun fiyatlı nohuta kolay erişimini teminen internet aracılığı ile e-PTTAVM üzerinden satışına devam edilmektedir.