Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, hükümetin çiftçi ve yetiştiriciye sahip çıkmadığını belirtti. Tarım ve hayvancılığa verilen desteklerin yetersiz olduğunu ve bu destek ödemelerinin de zamanında yapılmadığını kaydeden Çetinkaya, “2019 yılının ürünü hasat edilmiş ancak daha çiftçimiz hangi ürüne ne destek ödemesi yapılacağını bilmiyor. Böyle bir destekleme modeli ile tarım ve hayvancılığın kalkınması mümkün değil” dedi. 

Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, Ankara ile özdeşleşen tiftik keçisi üreticilerini ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. Ankara’nın Ayaş ilçesinde tiftik keçisi üretimi yapan Seda Önbahar ile Mesut Eroğlu’nun çiftliklerini ziyaret eden Çetinkaya, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık olmadan kalkınamayacağını belirterek, bu ülke için üretim yapan herkesin bir değer ifade ettiğini kaydetti. 
Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya’nın üretici ziyaretlerine Saadet Partisi Ankara İl Yönetiminden Siyami Bilal, Burhan Kırman, İlhami Saban ve Ayaş İlçe Başkanı Cengiz Zeyrek ile ilçe yönetim kurulu üyeleri de katıldı. Çetinkaya ve beraberindeki heyet, Ayaş Ziraat Odası Başkanı Erdinç Polat Ateş’i de ziyaret ederek, ilçedeki tarımsal üretim hakkında bilgi aldı. 

TİFTİK KEÇİSİ YETİŞTİRİCİSİ: NE KADAR DESTEK VERİLECEĞİNİ BİLMİYORUZ 

İlk olarak 30 yıldır tiftik keçisi yetiştiriciliği yapan Seda Önbahar’ı çiftliğinde ziyaret eden Çetinkaya ve beraberindeki Ankara İl ve İlçe yönetimi, yetiştirici Önbahar’dan bilgi aldı. Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin zorluğuna işaret eden Önbahar, en önemli sorunlarının hayvanları otlatacak alanların azlığından şikayet etti. Destek ödemelerinin de zamanında yapılmadığına işaret eden Önbahar, 2019 desteklerinin de henüz açıklanmadığını dile getirdi. Desteklerdeki belirsizliğin üretimlerini olumsuz etkilediğini kaydeden Önbahar, yem maliyetlerinin de çok arttığını ifade etti. Buna karşılık vatandaşın keçi etine karşı olumsuz bir bakışı olduğunu bundan dolayı bin bir zahmetle yetiştirdikleri teftik keçilerini satamadıklarını vurgulayan Önbahar, “Halkımız daha çok büyükbaş hayvanının etini tercih ediyor. Ancak Ankara tiftik keçisinin etinin tadına bir baksalar kesinlikle bir daha başka bir hayvanın etini yemeyeceklerdir” dedi. 

ÜRETİCİ ÖDÜLLENDİRİLECEĞİ YERDE CEZALANDIRILIYOR

Daha sonra sürü sayısı bakımından Türkiye’nin sayılı Ankara tiftik keçisi yetiştiricisi Mesut Eroğlu’nun Ayaş’ın Başbereket köyündeki çiftliğine giden Çetinkaya ve beraberindeki heyet, burada üreticinin hangi şartlarda yetiştiricilik yaptığına şahitlik ettiler. Sürüsünde 5 bin tiftik keçisi bulunan yetiştirici Eroğlu, hayvanlarını otlatacak yer bulmakta büyük sıkıntı çektiğini ve dağlık alanda hayvanlarını otlattığı için hakkında dava açıldığını bildirdi. Köylerin mahalle yapılmasından dolayı dağlık, kimsenin olmadığı yerde hayvanlarını otlatmalarına rağmen, bir şikayet olduğunda ‘mesken alanda izinsiz hayvan otlatmadan dolayı çok rahat ceza kesildiğini ifade eden Eroğlu, “Bu şartlarda nasıl üretim yapacaksınız?” eleştirisinde bulundu.  

TÜRKİYE’NİN ELİT ÜRETİCİSİ DAVAYI KAYBEDERSE 6 AY CEZAEVİNDE YATACAK 

Hakkında açılan davayı kaybetmesi durumunda 6 ay cezaevinde yatacağını bildiren yetiştirici Eroğlu, hayvanlarını otlatacak yerin belirlenmesi için Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne yaptıkları talebin de olumsuz cevaplandırıldığını söyledi. 

ANKARA TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN BİR GÜN GELEN OLMADI 

Ankara’nın dört farklı yerinde çiftliği bulunduğunu ve hedefinin de sürü sayısını 10 bine çıkarmak olduğunu anlatan Eroğlu, ancak karşılaştıkları olumsuzluklardan dolayı şu anda sürü sayısını azaltmaya başladıklarını belirtti. Çiftliklerin bulunduğu yere normal bir araçla gitmenin mümkün olmadığını, 4x4 arazi araçlarıyla ralli yaparak ulaştığını dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti: “Günümüz, ‘bugün bizi kim şikayet edecek, nasıl bir cezayla karşılaşacağız’ korkusuyla geçiyor. Tarım ve Orman Bakanı sayın Pakdemirli, tiftik keçisine şu kadar destek verdik diye açıklama yapıyor. Doğru hükümetimiz destek veriyor ancak yetiştiriciye sahip çıkmıyor. Bizim hangi şartlarda yetiştiricilik yaptığımız gelip görmeleri gerekiyor. 5 yıldır Başbereket mahallesindeki çiftliğimize Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden bir yetkili gelip görmüş değil”  

ÇETİNKAYA YETKİLİLERE SESLENDİ: TİFTİK KEÇİSİ ÜRETİCİSİNİN OTLAK SORUNU BİRAN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ 

Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya, tiftik keçisinin Ankara’nın sembolü haline geldiğini hatırlatarak, yetkililere seslendi. Tarım ve Orman Bakanlığının tiftik keçisine verilen desteklerle hayvan sayısının arttığına yönelik açıklama yaptığını anımsatan Çetinkaya, şunları kaydetti: “Verilen bu destekleri az bulmakla birlikte önemsiyoruz. Ancak desteklerden daha önemlisi hükümetin yetiştiriciye sahip çıkması gerekiyor. Bugün burada yaptığı ziyaretlerde gördüğümüz yetiştiricimize sahip çıkılmıyor. Kimsenin çıkamayacağı dağlık yerlere yetiştiricilerimiz hayvanlarını otlatabilmek için çiftlik kurmuş, bu zor şartlarda yaz kış demeden üretim yapmak için mücadele eden insanları ödüllendirmemiz gerekirken, niye hayvanlarınızı buralarda otlatıyorsunuz diye ceza veriliyor. Bu anlayışla hangi destek verilirse verilsin tiftik keçisi üretiminde istenilen hedeflere ulaşmak mümkün değildir. Tarım ve Orman Bakanlığının biran önce bu yetiştiricilerimizin otlak sorununu çözmesi gerekiyor”