Mersin Valisi Ali İhsan Su ile görüşen ve kentteki son durumla ilgili bilgi alan Özkaldı yaptığı açıklamada sağanak yağışlardan dolayı yaşanan sel felaketi nedeniyle Mersin halkına geçmiş olsun dileklerinde bulunurken, ölen 2 kişinin ailelerine de baş sağlığı diledi.

24 SAATTE 160 MİLİMETREYE VARAN YAĞIŞ KAYDEDİLDİ

DSİ Genel Müdüründen de yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldığını aktaran Bakan Yardımcısı Özkaldı, 5-6 Ocak tarihlerinde Mersin'e düşen yağışların, ortalamanın çok çok üzerinde olduğunu ifade ederek, "12 saatte 133 milimetreye varan, 24 saatte de 160 milimetreye varan yağış kaydedildi. Bakanlığımıza bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bunların 3 gün öncesinden duyurusunu yaptı ve 5 Ocak tarihinde de 'kırmızı kod' ile gerekli birimlere uyarılarını yaptı" ifadelerini kullandı.

ÜZERİ AÇILAN DERELERDE ISLAH ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İlk kuvvetli yağışların kentte Pazartesi günü Erdemli ve Mezitli ilçelerinde, Salı günü de merkez ve Tarsus ilçesinde etkili olduğunu kaydeden Özkaldı, "Taşkının bir sebebi de ağır yoğun yağışlarla birlikte maalesef geçmiş yıllarda bazı derelerin de üzerinin kapatılmış olmasıdır. Yağışın denize rahatlıkla ulaşmasının sağlanması gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımız sürüyor. Belediyelerimiz üzerini açtıkça, DSİ Genel Müdürlüğü de bunların ıslahlarını yapıyor. Örneğin merkezde Öksüz Deresinde 400 metrenin kapalı olduğu, 1.600 metresi belediye tarafından açılmış, açılan kısımlarda DSİ Genel Müdürlüğü ıslah çalışmalarını yapıyor. Bir takım geçiş yapıları, menfez dediğimiz yapılarda da zaman zaman yetersizlikler oluyor. Kandak Deresi'nde bunu tespit ettik. Bu ve benzer yapıların da geçiş rahatlığının sağlanması için yenileneceğini belirtmek isterim" diye konuştu.

Bunun yanında Erdemli'de heyelan sonucu hayatını kaybeden vatandaşın ailesine kaymakamlık tarafından yeni ikamet yerinin sağlandığını ve her türlü maddi manevi desteğin verildiğini dile getiren Özkaldı, ayrıca merkezde Çavuşlu ve Yalınayak derelerinin üzerinin kapalı bölümleri olduğunu, buraların da üstleri açıldıkça ıslah çalışmalarının yapılacağını söyledi. Özkaldı, ayrıca Erdemli'deki Kargıpınarı Deresinde ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

ZARAR GÖREN KIŞ SEDDESİNDE ONARIM ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

Tarsus'ta taşkından etkilenen 2 bin civarında tarım işçisinin tahliye edilerek valilik tarafından temin edilen yerlere yerleştirildiğini ifade eden Özkaldı, bunun yanında Tarsus'taki Berdan Barajı'nın Akdeniz'e uzanan bölümünde çok önceki yıllarda ıslah çalışması yapıldığını, bu gece sabaha karşı kış settesi denilen settenin iki bölümünde yırtılma olduğunu söyledi. Özkaldı, yırtılan bu bölüme anında müdahale edildiğini ve onarım çalışmasının yapıldığını dile getirdi.  Başta valilik olmak üzere, DSİ ile devletin diğer tüm kamu kurum ve kuruluşlarının Mersin'de bu yarayı sarmak için çalışmalarını sürdüğünü vurgulayan Özkaldı, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti.