TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

SADETTİN İNAN / Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan TARKİM’de özel bir firmaya yapılan kıyak zirai ilaç satış iddialarıyla ilgili olarak Milli Gazete ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e farklı açıklamaların yapıldığı ortaya çıktı. Milli Gazete’ye yapılan açıklamada çiftçiye yapılmayan indirimin özel hiçbir firmaya yapılmadığı belirtilirken, CİMER’e yapılan açıklamada ise ‘tahsil kabiliyeti yüksek’ gerekçe gösterilerek özel firmaya yapılan indirimli satış doğrulandı. Ancak TARKİM’in sahibinin Tarım Kredi ortakları olmasına rağmen, firmanın zirai ilaç satışında firma ortaklarına yapmadığı indirimi özel bir firmaya yapması ve bunun da ‘tahsil kabiliyeti yüksek’ şeklinde savunulması yeni bir skandalı gündeme getirdi. 

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin zirai ilaçla ilgili iştiraki olan TARKİM’de gündeme gelen “arkadaş şirketine kıyak satış skandalı” Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi tarafından resmen belgelendi. TARKİM, Milli Gazete'ye gönderdiği açıklamada zirai ilaç satışında hiçbir firmaya ayrıcalık yapılmadığını iddia ederken, CİMER’e yapılan bir şikayet ise gerçeğin öyle olmadığını ortaya çıkardı. 

KIYAK SATIŞLA İLGİLİ İKİ FARKLI AÇIKLAMA 

Çiftçiye hizmet etmesi için kurulan TARKİM’deki ilaç vurgunu iddiaları yeni bir boyut kazandı. TARKİM’de milyonluk zirai ilaç vurgunu haberi üzerine TARKİM Genel Müdürü Mehmet Derin, kendisi ve şirketi adına Milli Gazete'ye gönderdiği açıklamada özel bir firmaya yapılan indirimli satış iddialarını yalanlamıştı. Açıklamada, “TARKİM tarafından herhangi bir özel firmaya ve/veya firmalara zirai ilaç satımı konusunda, Tarım Kredi Kooperatiflerine, tarımsal birliğe, zirai ilaç bayilerine ve/veya çiftçilere yapılmayan bir indirim söz konusu değildir” denilmişti. 

Ancak Tarım Kredi ortağı bir çiftçinin konuyla ilgili olarak CİMER’e yaptığı şikayete verilen cevap ise Milli Gazete’ye gönderilen açıklamanın doğru olmadığını ortaya koydu. Tarım Kredi ortağı, TARKİM’deki arkadaş şirketine kıyak satışla ilgili olarak CİMER’e şikayette bulunarak, çiftçi ortağı mağdur edilirken TARKİM’de Genel Müdürün arkadaşının şirketine çıkar elde etmek için mi indirimli satışın yapıldığını sormuştu. 

GERÇEĞİ CİMER’DEN SAKLAYAMADILAR!

CİMER tarafından Tarım Kredi ortağına verilen cevapta, özel bir firmaya yapılan indirimli satış doğrulanarak şunlar kaydedildi: “İlaç sezonu ve stok durumuna göre, TARKİM Kooperatif dışındaki bayilerine yapılan satışlarda teminat almakta olup teminat karşılığı yapılan satışların tahsil kabiliyeti yüksek olduğundan satış fiyatı ile ilgili indirim imkanı oluşmaktadır”

KIYAK SATIŞA ‘TAHSİL KABİLİYETİ YÜKSEK’ KILIFI!

Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı! Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı!

Diğer yandan özel firmaya yapılan indirimli satışa ‘tahsil kabiliyetinin yüksek olması’ gerekçesinin de gösterilmesi dikkat çekti. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü tarafından CİMER’e gönderilen açıklamada kıyak satışın üstünün tahsil kabiliyeti yüksek gerekçesiyle örtülmeye çalışılması manidar bulunulurken, bu durum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla kurulan ve vatandaş ile devlet arasında iletişim köprüsü vazifesi gören CİMER’in de yanıltıldığını ortaya koydu.

TARKİM’in sahibinin Tarım Kredi ortakları olmasına rağmen, firmanın zirai ilaç satışında firma ortaklarına yapmadığı indirimi özel bir firmaya yapması ve bunun da ‘tahsil kabiliyeti yüksek’ şeklinde savunulması yeni bir skandalı gündeme getirdi. 

İNDİRİMLİ SATIŞ ÇİFTÇİYE DUYURULMADAN YAPILMIŞTI!

Bilindiği üzere TARKİM, söz konusu firmaya yaptığı indirimli zirai ilaç satışını Tarım Kredi Kooperatiflerine ve diğer bayilerine duyurmadan yapmıştı. Söz konusu kıyak satışla, zirai ilaçların çiftçi ortaklarına verilen fiyattan yüzde 30 ile 60 oranında daha düşük fiyattan satılmıştı. Satışı yapılan firmanın TARKİM Genel Müdürü Mehmet Derin’in arkadaşının şirketi olması ise büyük bir skandalı gündeme getirmişti.