Tarımdan Haber gündeme getirdi, Tarım ve Orman Bakanlığı At Yarışları Yönetmeliğini değiştirdi. Yapılan yönetmelik değişikliği ile Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğüne yapılan kanunsuz atama yönetmeliğe uygun hale getirildi. 

At Yarışları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle Yüksek Komiserler Kurulunun genel koordinatörü olmak için aranan veteriner hekim şartı kaldırıldı.

Bakanlığın, "At Yarışları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlanarak dün yürürlüğe girdi.  

YÖNETMELİK NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ? 

6132 sayılı At Yarışları Kanununa dayalı çıkarılan At Yarışları Yönetmeliği, Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Bakanlığı döneminde değiştirilerek, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğüne atanacak personelle ilgili olarak veteriner hekim şartı getirilmişti. 

Ancak geçtiğimiz yıl Aralık ayında Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğüne atanan Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun danışmanı Murat Birol Kayim’in yönetmeliğin istediği ‘veteriner hekim’ yeterliliğini taşımadan bu göreve getirildiği ortaya çıkmıştı. 

TARIMDAN HABER GÜNDEME GETİRDİ BAKANLIK YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRDİ 

Tarımdan Haber, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğüne yapılan kanunsuz atamayı 6 Ağustos 2019 tarihinde yaptığı ‘Tarım Bakanlığında veteriner hekim krizi!’ başlıklı haberle gündeme getirmişti. 

ATAMADA YASAL BİR SORUN YOK DEMİŞTİ!

Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü Murat Birol Kayyım, yönetmelikteki veteriner hekim şartının tercihen olduğunu iddia ederek, kendisinin atamasıyla ilgili yasal bir sorunun bulunmadığını iddia etmişti. 

HUKUKÇULAR ATAMANIN KANUNSUZ YAPILDIĞINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Ancak hukukçular, yönetmelikteki veteriner hekim şartının tercihen olmadığı özellikle bu göreve atanacak kişide aranan bir kriter olduğuna dikkat çekmişlerdi. 

GÖREVDEN ALINMASI BEKLENİRKEN YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ 

Tarımdan Haber’in haberi üzerine Yüksek Komiserler Kurulu’nda ortaya çıkan atama krizinde Kayim’in görevden alınması beklenirken Tarım ve Orman Bakanlığının yönetmeliği değiştirmesi dikkat çekti. 

AT YARIŞLARI YÖNETMELİĞİNİN 1 YIL İÇİNDE İKİ KERE DEĞİŞTİRİLEN MADDESİ ŞÖYLE 

2011 yılında yayınlanan At Yarışları Yönetmeliği'nde Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğüyle ilgili söz konusu 6'ncı madde şöyle:

Madde 6 (1) Yüksek Komiserler Kuruluna bağlı, tercihen at yetiştirme ve ıslahı, at yarışları ve yarış mevzuatı konularında bilgi ve tecrübe sahibi, üniversite mezunu ve Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü unvanı verilen bir kişinin yönetiminde, yeterli sayıda personelden oluşan bir Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü bulunur. 

23 Haziran 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan 'At Yarışları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te ise söz konusu 6'ncı maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesi şu şekilde değiştirildi: 

“Yüksek Komiserler Kuruluna bağlı, at yetiştirme ve ıslahı, at yarışları ve yarış mevzuatı konularında bilgi ve tecrübe sahibi, tercihen atçılık konusunda doktora yapmış ve Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü unvanı verilen bir Veteriner Hekimin yönetiminde, yeterli sayıda personelden oluşan bir Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü bulunur.”

9 Ekim 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan ‘At Yarışları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te ise söz konusu 6’ncı maddenin birinci cümlesi şu şekilde değiştirilerek veteriner hekim şartı kaldırıldı.

“Yüksek Komiserler Kuruluna bağlı, at yetiştirme ve ıslahı, at yarışları ve yarış mevzuatı konularında bilgi ve tecrübe sahibi, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörü unvanı verilen üniversite mezunu bir kişi yönetiminde, yeterli sayıda personelden oluşan bir Yüksek Komiserler Kurulu Genel Koordinatörlüğü bulunur.”

ÜST DÜZEY BÜROKRATLAR İÇİN ÇİFT MAAŞ ALMA YERİ HALİNE GELDİ 

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sürekli kuruluşu olan Yüksek Komiserler Kurulu, Bakanlığın üst düzey bürokratları için 'çift maaş' alma yeri olarak kullanılması dikkat çekiyor.