CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece hakkında iddialara ilişkin olarak, 11 Ekim 2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi vermişti.

Bakan Yardımcısı Işıkgece, Bakan Yardımcılığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nda geçmişte de üstlendiği görevler süresince ne eşine ne de herhangi bir yakınına, tek kuruş, tek bir dolar dahi ödeme yapılmadığını söylemiş, “Şahsıma ve eşime karşı, nitelikli iftira ve nitelikli hakaret suçları kapsamında, ileri sürülen iddia ve isnatların tümü asılsız ve gerçek dışıdır” ifadesini kullanmıştı. Işıkgece, Barut’un “farkında olmadan, yanılma ya da yanıltılarak açıkça belirtilen itham ve iftiraları düzeltmesi beklentisiyle” kişilik haklarına yönelik ağır itham, isnat ve iftiralarla ilgili gerekli hukuki süreçlerin vakit kaybetmeden başlatılacağını açıklamıştı.

CHP’li Barut'un Meclis'e sunduğu yazılı soru önergesi, dava konusu oldu. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Işıkgece, İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak 150 bin TL talep ederek tazminat davası açtı.

TBMM’ye Anayasanın 98 ve TBMM İç Tüzüğü'nün 96 ve müteakip maddelerine istinaden, Milletvekilliği denetim görevi kapsamında yazılı soru önergesi verdiğini hatırlatan Barut, “Bakan Yardımcısının Bakanlıktaki görev ve yetkisi ile alakalı bir konuda, AB uyum yasaları ve ulusal mevzuata aykırı bir işlem tesis edilmek suretiyle kamu sağlığı ve gıda güvenilirliğinin tehlikeye atıldığı yönündeki iddiaların tarafıma intikal ettirilmesi üzerine gündeme getirilmiştir. Ancak bu konuda Bakanlık tarafından TBMM İç Tüzüğündeki yasal süre dolmasına rağmen iddiaları yalanlayan ya da açıklığa kavuşturacak yazılı bir cevap henüz tarafıma ulaştırılmamıştır” dedi.

HEM BAKANLIK HEM CUMHURBAŞKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI 

Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nundeki görüşmelerinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin iddialarla ilgili açıklama yaptığını aktaran Barut, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bilgisi dahilinde Devlet Denetleme Kurulunca ayrı ayrı soruşturma başlatıldığının açıklandığını bildirdi. Işıkgece hakkında ortaya atılan iddiaları bir AKP milletvekilinin gündeme getirdiğini de sözlerine ekleyen Barut, soruşturmaların akıbeti hakkında ise henüz kamuoyuna bir açıklama yapılmadığını vurguladı.

KİMSEYE İFTİRA ATMAK VE HAKARET ETME GİBİ BİR KASTIM YOK

Kimseye iftira atmak ve hakaret etmek gibi bir kastının bulunmadığını, milletvekili olarak Anayasal güvence altındaki yetkisini kullanarak görevini yaptığını bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“Biz kimseye hakaret ve iftira atma kastında değiliz. Milletvekili artık TBMM'de Anayasal hakkını kullanarak soru önergesi bile veremeyecek midir? Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasama faaliyetleri yürütüp denetim yetkisini kullanırken soru önergemize yanıt verilmemesi manidardır. Üstelik yanıt vermeyip bir milletvekili hakkında dava açılması en hafif tabiriyle skandaldır. Artık tuz kokmuştur. Memlekette 'Bu da oldu' dedirten bir skandalla daha karşı karşıya kaldık. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'yi görevini yapmaya, yenilir yutulur yanı bulunmayan bu skandalın üstünü örtmek yerine şeffaflığa davet ediyoruz.”

KAYNAK: GIDAHATTI