15 yıl aranın ardından yapılacak olan III. Tarım Orman Şurası için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Şura çerçevesinde oluşturulan ve 1.611 katılımcıdan oluşan 21 adet çalışma grubu, tarım ormanın 25 yılına yön verecek raporları hazırlama aşamasında sona yaklaşıyor.

Ekim ayında yapılması planlanan Şura sürecinde, hem bakanlık internet sayfasında yer alan "Görüşünü Bildir" platformu, hem telefon mesajı hem de elektronik posta ve ÇKS'ye (çiftçi kayıt sistemi) kayıtlı 1.6 Milyon çiftçimiz ve sektörün tüm paydaşlarından öneriler gelmeye devam ediyor.

Gelen öneriler tek tek incelenip çalışma gruplarına değerlendirmeleri için iletilirken, kimi mesajlar da dikkat çekiyor.

BAKAN PAKDEMİRLİ, GURBETÇİ VATANDAŞIMIZI ŞURA'YA DAVET EDECEK

Danimarka'dan görüşlerini ileten, hatta Şura'ya katılmak istediğini dile getiren Muhammed Güzel de fikirlerini paylaşan vatandaşlarımızdan biri. Danimarka'da yaşayan ancak Türkiye'ye kesin dönüş yapmayı planladığını belirten Güzel, Şura toplantısına katılmak istediğini dile getirdi ve önerilerini de sundu. Şura sürecini ve talepleri yakından takip eden Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli de Muhammed Güzel adlı vatandaşımızı Şura için Ankara'ya davet edecek.

Bir başka üreticimiz Osman Gökçe, Malatya'dan gönderdiği mektupla sürece katkı sağladı. Bugüne kadar hiç kendilerine, çiftçilere bizzat danışılmadığını belirten Gökçe, öncelikle teşekkür ederken; tarımın cazip hale getirilmesi önerisinde de bulundu.

Dikkat çeken önerilerden biri de Gıda zinciri oluşturulması fikri. Bir ürünün üreticiden tüketiciye kadar ki bütün aşamaları, kullanılan tohum, ilk ve son fiyat gibi bilgilerin içerisinde yer alacağı bir künye oluşturulması önerisini sunan ise Hatay'dan Bilal Hamurcu.

Çiftçilere verilen desteklere ağaç dikme şartı getirilmesi, bu yolla ülkemizin ağaç varlığının artırılabileceği önerisi de bir başka üreticimizin dikkat çeken önerisi oldu.

Yine vatan toprağı düşünülerek yapılmış önerilerden biri de zirai ilaçların ambalajlarının depozitolu olması fikri oldu. Kırşehir'den bize ulaşan üreticimiz, topraklarımızın zirai ilaç paketleri ya da artıkları ile zehirlenmemesi için depozitolu paket önerisinde bulunuyor.

Kimi vatandaşlarımız ise mesaj yoluyla görüşünü bildirmek yerine Çalışma Grubu toplantılarına katılmayı talep etti ve o toplantılarda yer alarak seslerini duyurma imkanı buldu.

Bunlarla beraber kimi zaman da öneri ve görüşler kısa videolarla Bakanlığımıza iletiliyor. Gelen videolarda kimi arıcılar kovanları için yaşadıkları konaklama belgesi sorununa çözüm istedi. Kimi çiftçiler modern sulama sistemleri ve verilen destekler sayesinde yaptığı tasarrufu anlatıp teşekkür etti ve daha çok destek istedi. Kimi ise ürünleri için pazar alanları isterken, çiftçilikte istihdamı artırmak için destek ve teşvik talebinde bulundu.

 ŞURA İÇİN 10 BİNE YAKIN GÖRÜŞ İLETİLDİ

 15 yıl aranın ardından yapılacak olan III. Tarım Orman Şurası için oluşturulan 21 çalışma grubu, tarım ormanın 25 yılına yön verecek raporları hazırlama aşamasında ise sona yaklaşıyor. Şura tanıtımının yapıldığı 17 Temmuz'dan bu yana "Görüşünü Bildir" platformuna, 9 bin 324 kişi görüşünü iletirken; 21 çalışma grubunda görüntülü ve yazılı iletilen bütün öneriler tek tek inceleniyor.

ŞURA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI EKİM'E KADAR DEVAM EDECEK…

Bütün öneri ve görüşlerin titizlikle ele alındığı 21 çalışma grubunun mesaisi Eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Bu çalışmalarla hazırlanacak raporlar neticesinde, Tarım ve Ormancılığın 25 yıllık yol haritasını belirleyecek olan kararlar, Ekim ayında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapılacak toplantıda kamuoyuna duyurulacak.