Bakanlığın 01.01.2020 tarihinde uygulanmasını öngördüğü  “Tarım ve Orman Araçlarının Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik " ile ilgili detayların belirlenmemesi üreticileri kaygılandıyor. Bunun yanında mevzuatta tanımı olduğu halde araçların sınıflarının belirlenmesinde AB ülkeleri arasında bir fikir birliği olmadığından üretici ne yapacağını bilemiyor.

TARMAKBİR "Tarım ve Orman Araçlarının Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik (AB/167/2013)" ile ilgili üyelerine önemli bir duyuru yayınladı.

R ve S sınıfı araçları imal  edip AB ülkelerine ihracat yapacak olanların gerekli tedbirleri alması uyarısında bulundu.

Türk Tarım Alet ve Makinelerı İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri M. Selami İLERİ imzasıyla yapılan duyuruda, “Tarım ve Orman Araçlarının Tip Onayı ve Piyasa Gözetimi ve Denetimi Hakkında Yönetmelik (AB/167/2013)” hükümlerinin mevcut tip onaylı yeni imal edilecek araçlar, aksamlar, sistemler ve ayrı teknik üniteler için 01.01.2020 tarihinden itibaren uygulanması hususunun gündemde olduğu belirtilirken bununla birlikte, TARMAKBİR olarak uygulama tarihinin ertelenmesi hususunda traktör alt segmentinde faaliyet gösteren üyelerden gelen talepler üzerine ilgili Bakanlığa yapılan bir erteleme talebi başvurusu söz konusu olduğu ve bu konunun halen Bakanlık nezdinde değerlendirilmekte olduğu belirtildi.

R VE S SINIFI TANIMINA GİREN TÜM TARIM MAKİNALARINI KAPSIYOR

Duyuruda bu yönetmeliğin sadece traktörleri veya tarım römorklarını değil, R ve S sınıfı tanımına giren bütün tarım makinalarını kapsadığı belirtilirken R ve S sınıfı araçların T sınıfı araçlarla yani traktörlerle olan bağı, ilave birtakım düzenleyici mevzuatların da oluşmasına sebep olduğu vurgulandı. Duyuruda "Mesela bu mevzuatlardan “Fren Gereklilikleri Hakkında Tarım ve Orman Araçlarının Tip Onayı İle İlgili Yönetmelik (AB/2015/68)”; T (traktörler), C (paletli traktörler), R (römorklar) ve S (traktörle çekilen dingilli ekipmanlar) için bir takım fren zorunlulukları ve de traktör ile çekilen araç arasında (R ve S) bir takım uyum gereklilikleri getirmektedir. Yürürlüğe girecek fren yönetmeliğine göre, R ve S sınıfı çekilen araçlara dingil yükü ve de tasarım hızı ile de bağlantılı olarak atalet tipi, hidrolik ya da pnömatik fren tertibatları teşkil edilecek ve bu fren sistemlerinin traktörden de kontrol edilebilmesi gerekecektir" dendi. 

BU YENİ ÇATI MEVZUATININ GETİRDİĞİ ZORLUKLAR AB ÜLKELERİNDE DE GÜNDEM OLUŞTURUYOR

Bu ve benzeri konuların, Türkiye’ye özel olmayıp, AB uyum mevzuatları çerçevesinde oluşturulmakta ve bir geçiş sürecinin ardından Türkiye’de de uygulanmakta olduğu ifade edilerek,  "Nitekim AB/167/2013 mevzuatı da AB’de bir süre önce yürürlüğe girmiştir. Bununla birlikte bu yeni çatı mevzuatının getirdiği birtakım zorluklar ve diğer gelişmeler, AB ülkelerinde gündem oluşturmaya devam etmektedir. Diğer yandan mevzuatta tanımı olduğu halde R ve S sınıfı araçların belirlenmesinde AB ülkeleri arasında bir fikir birliği olmadığı da görülmektedir. Örneğin bir sıvı gübre tankeri için bazı ülkeler R, bazı ülkelerse S sınıfı tanımlaması yapmaktadır" dendi. 

YEREL MEVZUATIN DETAYLARI HALKA BELLİ DEĞİL

Diğer yandan bu konuda Türkiye'de uygulanacak yerel mevzuatın detaylarının da hala belli olmadığı vurgulanarak, " R ve S sınıfı araçları imal  edip AB ülkelerine ihracat yapacak olan Üyelerimizin gerekli tedbirleri almasında fayda mülaha edilmektedir" uyarısında bulunuldu.