Havza ilçesinde Çayır Mera ve Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi kapsamında üreticilere silajlık mısır tohumu dağıtıldı.

Havza Tarım Kredi Kooperatifi deposundan gerçekleştirilen dağıtımda Havzalı üreticilere silajlık tohum dağıtımını Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir gerçekleştirdi.

Özdemir çiftçinin desteklenmesinin önemli olduğunu belirterek; “Özellikle yem bitkisi ekim alının çoğalması ilçemizde besiciliğin artması için önemli.” Dedi.

Özdemir projeden faydalanan üretici Mehmet Tural’a silajlık tohumlarını teslim etti.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam hayvancılığın en önemli girdisinin yem olduğuna değinerek; “Yem olmadığı zaman hayvancılık verimli ya da ekonomik olmuyor. Dağıtılacak tohumluktan elde edilecek ürün ile üreticilerimiz girdi maliyetlerini azaltacak.” Dedi.

Tarım Kredi Kooperatifi Samsun Bölge Müdürü Erol Apaydın ise Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile birçok ortak proje yürüttüklerini söyledi. Silajlık mısırın önem verdikleri konulardan biri olduğuna işaret eden Apaydın, “Silajlık mısır alanlarının genişlemesi hem tarımsal hem de hayvansal üretim anlamında katma değer sağlayacak. Hayvancılık ve besicilik maliyetlerinin de düşürülmesi anlamında önemli bir konu.” dedi.

Havza İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam her yıl ilçede merası olan kırksal mahallelere mera ıslah projesi kapsamında bütçe olanakları dahilinde silajlık mısır tohumu tedarik edildiğini belirtti.  Sağlam; “Geçen yıllarda Arslançayır, Başpelit, Çayırözü, Karameşe, Kemaliye, Şehyali, Şeyhsafi ve Şeyhkoyun mahallerinde uygulanan proje 2020 yılında Ortaklar köyünde uygulanacak. Yine bu proje kapsamında imkanlar ölçüsünde diğer talepler de karşılanmakta. Dağıtımda ÇKS'de Slajlık mısır ekimi gösteren ve daha önce yem bitkileri tohumundan yararlanamayanlar öncelik alınarak da talep alınıp imkanlar ölçüsünde karşılanacaktır.”dedi.

Çiftçilere dağıtılmak üzere toplam bin 170 dekar alanda ekim yapılmak üzere 195 torba, 2 bin 340 kilo Silajlık mısır tohumu Havza, Kavak, Vezirköprü, Asarcık, İlkadım, Atakum, Canik ve Ladik İlçe Tarım ve Orman müdürlükleri yetkililerine teslim edildi.

Dağıtıma Havza İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve AK Parti Havza İlçe Başkanı Kadir Kayan ile çiftçiler katıldı.