TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinde yaşanan hukuk skandalı, kamuoyunda büyük tepki çekti. Hukuksuz atama skandalının ortaya çıkması, Merkez Birliği, Bölge Birlikleri ve kooperatiflerde, büyük bir infiale neden olurken, Genel Müdür de telaşa kapıldı.

Haberi yapmadan önce konuyla ilgili olarak Tarım Kredi Kooperatiflerinin Basın Müşavirliğine gönderdiğimiz sorulara cevap veremeyen Genel Müdürün, haber sonrası kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine kaçamak cevaplar vererek, Milli Gazete’yi mahkemeye vereceğini açıklaması dikkat çekti. 

MİLLİ GAZETE’NİN SORULARINA CEVAP VEREMEDİ!

Tarım Kredi Kooperatiflerinde Genel Müdürün atanmasında yaşanan hukuk skandalına yönelik haberi yapmadan önce kurumun Basın Müşavirliğine yanıtlanması talebiyle şu soruları göndermiştik: 

“Sayın Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz'ın mevcut görevine atandığında emekli olduğu iddiaları doğru mudur?

Emekli olduğu iddiaları doğru ise bu durum Genel Müdürün atama tarihinde yürürlükte olan İnsan Kaynakları Yönetmeliğine bir aykırılık teşkil etmiyor mu?

İnsan Kaynakları Yönetmeliğine bir aykırılık teşkil etmiyorsa, 2019 yılında yapılan değişiklikle Genel Müdürün atamasında emeklilik şartının aranmayacağı şeklinde bir değişikliğe neden ihtiyaç duyulmuştur?

Yönetmelikte yapılan söz konusu değişiklikte emeklilik şartının aranmayacağı hükmü sadece Genel Müdür için getirilirken, bu istisna Genel Müdür Yardımcıları için neden getirilmemiştir?” 

SORULARA CEVAP VEREMEYEN GENEL MÜDÜRDEN TELAŞLI AÇIKLAMA! 

Milli Gazete’nin sorularına cevap veremeyen Genel Müdürün, haber sonrasında kamuoyundan gelen tepkiler üzerine twitter hesabından, belgeleri ile ortaya konulan haberin iftira niteliğinde olduğunu iddia ederek, haberi yapan gazeteci ile yayını yapan gazete hakkında her türlü hukuki süreci başlatacağını söyledi. 

FAHRETTİN POYRAZ NOTER KANALIYLA GAZETEYE AÇIKLAMA GÖNDERDİ 

Sosyal medya hesabından yaptığı açılama ile Milli Gazete’yi mahkemeye vereceğini duyuran Genel Müdür, noter kanalıyla da gazeteye açıklama gönderdi.

11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro iddiası Meclis'i karıştırdı! 11 bin Suriyeli sığınmacıya tarım alanında kadro iddiası Meclis'i karıştırdı!

GENEL MÜDÜRE ÖZEL KIYAK DEĞİŞİKLİK ART NİYETLİ YAKLAŞIMLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YAPILMIŞ! 

Fahrettin Poyraz adına gönderilen açıklamada, kişiye özel yönetmelik değişikliği ile ilgili çelişkili ifadelere yer verilirken, kendisine yönelik yapılan kıyak yönetmelik değişikliğinin de art niyetli yaklaşımların önüne geçmek için yapıldığı yönünde basit bir savunmada bulunulması dikkat çekti. 

KANUN VE YÖNETMELİK HUKUKSUZ ATAMAYI BELGELİYOR 

1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununda Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarının atamasında sadece çalışma koşulları ve eğitim durumları ile ilgili iki şart belirtilirken, personelle ilgili diğer konuların çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği kaydediliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde ise personeller kapsam içi ve kapsam dışı olarak tarif edilirken, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları da kapsam dışı personel olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla, yönetmelikteki; ‘Özel emeklilik kurumları veya sosyal güvenlik kurumundan emekli ya da yaşlılık aylığı almaya hak kazananlar Teşkilatta kadrolu olarak istihdam edilemez’ hükmü genel bir hüküm olduğu için kurumdaki kapsam içi ve kapsam dışı çalışan bütün personeli kapsıyor. 

HUKUKSUZ ATANAN GENEL MÜDÜR KENDİSİNİ PERSONEL OLARAK GÖRMÜYOR! 

İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları, açıkça kurumun personeli olarak tanımlanmasına rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın hukuksuz atamanın üstünü örtmek için kendisini bu yönetmelikten muafmış gibi göstermeye çalışması dikkat çekti. Milli Gazete’ye gönderilen açıklamada, emekli olanların kurumda çalışamayacağına yönelik hükmün Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları dışındaki diğer personeli kapsadığı ileri sürüldü. Ancak kanun ve yönetmelikte böyle bir hüküm bulunmuyor. 

2019’DA KİŞİYE ÖZEL YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ POYRAZ’IN BÜTÜN İDDİALARINI ÇÜRÜTÜYOR 

Zaten 2019 yılında emeklilikle ilgili sıkıntısı olduğu için yönetmelikte sadece Genel Müdüre yönelik bir değişiklik yapılması Poyraz’ın bütün iddialarını çürütüyor. Kanunda Genel Müdür ile Genel Müdür Yardımcıları birlikte tanımlanmasına rağmen 2019 yılında yapılan değişikle sadece Genel Müdüre emekli olarak çalışabilir muafiyeti getirilirken, genel müdür yardımcılarına böyle bir muafiyet getirilmiyor. Bundan dolayı şu anda kanunda tanımlanan üniversite mezunu ve 8 yıl çalışmış olma şartını yerine getirse bile emekli olan birisi Tarım Kredi Kooperatiflerinde Genel Müdür Yardımcısı olarak atanamıyor. Bu durum bile Tarım Kredi Kooperatiflerinde yaşanan hukuk skandalını gözler önüne seriyor. 

KAMUOYU KIYAK DEĞİŞİKLİĞİ MİLLİ GAZETE’DEN ÖĞRENDİ

Diğer yandan 2019 yılında yönetmelikte Genel Müdüre yönelik getirilen özel muafiyetin yapılış şekli de hukuksuz atamanın üstünü örtmeye yönelik bir çabanın gayreti olduğunu gösteriyor. Genel Müdüre yönelik yapılan kıyak değişikliği başta kurum olmak üzere kamuoyu Milli Gazete’den öğrenirken, Poyraz tarafından gazeteye gönderilen açıklamada yine sanki söz konusu değişiklik genel müdür ve genel müdür yardımcılarına yönelik yapılmış gibi gösterilerek, kıyak değişikliğin üstünün örtülmeye çalışılması dikkat çekti. 

AÇIKLAMADA BİLE KIYAK DEĞİŞİKLİK SANSÜRLENDİ!

Yapılan açıklamada Genel Müdüre yönelik kıyak değişiklik böyle gizlendi: “Genel Kurul kararı ile kabul edilen 2019 yılı İnsan Kaynakları Yönetmeliğinin ‘Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılığına Atanma’ başlıklı 16. maddesine ”bu atamada yönetmeliğin 6. maddesinin 8. paragrafındaki şartlar aranmaz.” ifadesi eklenmiştir” denilerek Genel Müdür ibaresinin cümleden çıkarılması gözlerden kaçmadı. 

YÖNETMELİK KANUNA AYKIRILIK TEŞKİL ETMİYOR

Diğer yandan kanunda genel müdür ve genel müdürün atanmasında aranan üniversite mezunu ve 8 yıl çalışma şartının yönetmelikteki emeklilik şartı ile çelişmemesine rağmen yapılan açıklamada, kanunda olmayan emeklilik şartının yönetmelikle getirilemeyeceğinin iddia edilmesi de dikkat çekti. 

AYLIK GELİRİNİN BELGESİNİ MAHKEMEYE SUNACAK!

Açıklamada Poyraz, aylık geliri ile ilgili bilgi vermezken, maaşıyla ilgili belgeleri açılacak davada sunacağını dile getirdi. Poyraz, bu konuda şunları kaydetti: “Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın aylık gelirinin 100 bin lirayı bulduğu iddiası, iftira niteliğinde olup gerçekle ilgisi bulunmamaktadır. Kurumumuzda Genel Müdür ücreti, mevzuat gereği Yönetim Kurulu kararıyla belirlenmekte olup açılacak davada bu durum belgeleri ile ortaya konulacaktır”