TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 4 Kasım 2020 tarihinde verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru haklı görülerek, 6 Şubat 2024 tarihinde verilen ihlal kararı ile haberimiz tekrar özgürlüğüne kavuşmuştur. Erişim engelini kaldıran mahkeme kararına ulaşmak için tıklayın…

Tarım Kredi Kooperatiflerine hukuksuz bir şekilde atanan ve 2.5 yıldır bu görevini hukuksuz bir şekilde sürdüren Genel Müdür Fahrettin Poyraz'dan yine haberlerimize toplu halde erişim engeli! Tarımdan Haber'in çiftçinin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik yaptığı haberleri hazmedemeyen Poyraz, kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Tarım Kredi Kooperatifleriyle ilgili yapılan bütün haberlere hukuksuz bir şekilde erişim yasağı getirtiyor. Tarımdan Haber'e mahkemelerden aldığı hukuksuz kararlarla baskı kurmaya çalışan Poyraz, bu yolla kendisinin hukuksuz atamasının ve Merkez Birliği ile iştiraklerdeki şaibeli işlemlerin üstünü örtmeye çalışması dikkat çekiyor. 

TEMMUZ AYINDA 65, AĞUSTOS AYINDA İSE 55 HABERİMİZE ERİŞİM ENGELİ! 

7 Temmuz'da Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 65 haberimize getirilen hukuksuz erişim engeli kararının yankıları devam ederken, aynı mahkeme 14 Ağustos'ta yapılan başvuru ile 55 haberimize daha erişim engeli kararı verdi. Buna göre Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin birer ay arayla verdiği iki kararla toplam 120 haberimize erişim engeli getirilmiş oldu. 

HUKUK SKANDALI! 

Eleştirel ve belgeli haberlerin yanı sıra rutin, hiç bir eleştirinin yer almadığı haberlere bile 'kişilik haklarının engellendiği' gerekçesiyle erişim engelinin getirilmesi tam bir hukuk skandalı olarak görülürken, hukukçular mahkemenin bu kararını görevi kötüye kullanma olarak değerlendirdi. Tarım Kredi Kooperatiflerinin ve kararı veren hakimliğin büyük bir suç işlediğine dikkat çeken hukukçular, somut belgeli haberlerin yanı sıra hiç bir eleştirinin yer almadığı haberlere bile kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle erişim engelinin getirilmesinin hukuki bir karar olamayacağının altını çizdiler. 

HABERLERDE KİŞİLİK HAKLARI İHLAL EDİLİYORSA NEDEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUYOR?

Tarımdan Haber'de yayınlanan toplam 120 haberin hepsine kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesile erişim engeli getirilirken, hukukçular, "Haberlerde bu kadar yoğun bir şekilde kişilik hakları ihlal ediliyorsa neden Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuyor? Eğer gerçekten haberlerde kişi ve kurumları rencide edecek, gerçek bir olaya dayanmadan yapılan haberler varsa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması gerekiyor. Yasal olarak bu hakkın kullanılmayarak duruşmasız bir şekilde hakimlerin karar verdiği erişim engeli kararı ile haberlere erişim yasağının getirilmesi düşündürücüdür" değerlendirmesinde bulundu.

POYRAZ BELGELERDEN KORKUYOR!

Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak suç duyurusunda haberlerin yalan ve iftira içerip içermediğine belgeler üzerinden karar verileceğine işaret eden hukukçular, "Demek ki çekindikleri konular var ki bu suç duyurusunda bulunamıyorlar. Erişim engeli kararı ile halkın haber alma özgürlüğünü engelliyorlar" ifadesinde bulundular.

AYNI HAKİM VE AYNI MAHKEME!

Tarımdan Haber'de yayınlanan haberlere yönelik birer ay arayla verilen erişim engeli kararının aynı mahkeme ve aynı hakim tarafından verilmesi de dikkat çekti. Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği Hakimi Eren Şen, 7 Temmuz'daki başvuruda 65 haberimize erişim engeli kararı verirken, 14 Ağustos'ta yapılan başvurunun da yine tesadüfen aynı hakimliğe ve aynı hakimin önüne gitmesi düşündürücü bulundu. 

HUKUKU BÖYLE KATLETTİLER! 

Eleştirel, somut belgeli haberlerin yanı sıra Tarım Kredi Kooperatiflerinin kendi web sayfasında yayınlanan içeriklerden alınan ve hiçbir şekilde yorum içermeyen haberlere bile kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle erişim engeli kararı verilmesi, hukukun nasıl katledildiğini ortaya koydu. 

GENEL MÜDÜRÜN BAYRAMLAŞMA HABERİNE BİLE ERİŞİM ENGELİ GETİRDİLER

Örneğin Tarımdan Haber’de 11 Haziran 2019’da yayınlanan Genel Müdürün bayramlaşma haberi, kurumun web sayfasında yayınlandığı şekliyle haberleştirilmişti. ‘Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz: Bu fırsatlar her zaman önümüze gelmez’ başlığı ile verilen haberin spot bölümünde şu cümlelere yer verilmişti: “Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, personelle bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, bayramların önemine dikkat çekerek, "Ramazanlar, bayramlar bu anlamda birbirimize değer vermemiz gerektiğini hatırlamamızı sağlaması açısından çok önemli fırsat zamanlarıdır. Bu fırsatları kaçırmamak lazım" dedi. Haber metninin tamamında Merkez Birliği’nin yaptığı açıklamanın dışında bir cümleye yer verilmemişti. 

YORUMSUZ BİR ŞEKİLDE YAPILAN GENEL KURUL HABERİMİZ BİLE KİŞİLİK HAKLARINI İHLAL ETTİ! 

Yine aynı şekilde Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2019 yılında yapılan genel kurulu öncesinde yapılan ve hiçbir şekilde yorum yapılmadan verilen haberimiz de kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle erişimi engellendi. 4 Mart 2019 tarihinde ‘Tarım Kredi’de genel kurul heyecanı’ başlıklı yayınlan haberimiz şöyle: “Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 11'inci olağan Genel Kurulu Çarşamba günü Ankara'da yapılacak. Genel Kurul öncesinde Türkiye'nin dört bir tarafından 17 bölgeyi temsilen gelen yönetim kurulu üyeleri ve delegeler, Külliye'de yapılacak çiftçi buluşmasına katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çiftçi buluşmasında önemli mesajlar vermesi bekleniyor.
Tarım Kredi Kooperatifleri 11'nci olağan genel kurulu Çarşamba günü Ankara'da yapılacak. Genel Kurul öncesi genel kurula gelen delegeler Külliye'de yapılacak çiftçi buluşmasına katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda çiftçilerle bir araya gelecek. Öğleden sonra ise Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin yönetim kurulu seçimleri TOBB Konferans salonunda yapılacak. Yapılacak seçimler sonucunda Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin yeni yönetim kurulu belli olacak” 
Görüleceği üzere her iki haberde de bırakın kişilik haklarını ihlali bir eleştiri dahi bulunmazken, erişim yasağı getirilerek nasıl bir hukuksuzluğa imza atıldığını gösteriyor.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ 2.5 YILDIR HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE YÖNETİLİYOR

Tarımdan Haber'de yayınlanan haberlere hukuksuz bir şekilde erişim engeli kararı getirilirken, Türkiye'nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri de 2.5 yıldır hukuksuz bir şekilde yönetiliyor. Tarım Kredi Kooperatiflerine hukuksuz atanan Genel Müdürün haberlerimize yönelik hukuksuz kararlar aldırması da anlamlı bulunuyor.

HUKUKSUZ KARARLA HUKUKSUZ ATAMANIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR!

Haberlerimize yönelik kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle toplu halde erişim engeli kararı aldırılarak Tarımdan Haber hakkında olumsuz bir algı oluşturmaya çalışılırken, oluşturulmak istenen bu olumsuz algı ile de Tarım Kredi Kooperatiflerindeki hukuksuz atama ve diğer şaibeli işlemlere yönelik haberlerimiz perdelenmeye çalışılıyor. 


MAHKEME KARARI İÇİN TIKLAYIN


ALTIN MADENİ HABERİMİZDEN SONRA ÖZEL BİR HUKUK BÜROSUYLA ANLAŞTILAR! 

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'nın memleketi Kastamonu'da CHP'nin oyu yüzde 31 arttı! Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'nın memleketi Kastamonu'da CHP'nin oyu yüzde 31 arttı!

Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinin özellikle ‘Çiftçinin gübresinden altın çıktı’ haberimizden sonra özel bir hukuk bürosuyla anlaşarak haberlerimize toplu halde erişim engeli kararı aldırması da düşündürücü bulunuyor. Gübretaş’ın Bilecik/Söğüt’teki maden sahasıyla ilgili olarak Mayıs ayında yaptığımız haber kamuoyunda büyük yankı bulurken, söz konusu haberimize de yine kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle erişim engeli kararı aldırılmıştı. Bu haberden sonra Tarım Kredi Kooperatiflerinin özel bir hukuk bürosuyla anlaşması dikkat çekerken, söz konusu özel hukuk bürosunun da Tarımdan Haber’de yayınlanan haberlerle ilgili özel bir çalışma yapıp aynı mahkeme ve hakime başvurarak 120 haberimize birden erişim engeli kararı aldırması düşündürücü bulundu. 

BU GÜCÜ NEREDEN ALIYOR? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere bütün bakanlarla ilgili olarak gazetecilik etik kuralları çerçevesinde görsel, yazılı ve dijital medyada her türlü eleştirel haberler yapılabilirken, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürünün bırakın en ufak bir eleştirel haberi, rutin ve hiçbir eleştirinin bulunmadığı haberlere bile hukuksuz bir şekilde erişim yasağı getirmesi, ‘Bu gücü nereden alıyor?’ sorusunu akıllara getirdi. 

BAKANIN ELEŞTİRİLDİĞİ HABERLERE BİLE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ TARAFINDAN ERİŞİM ENGELİ!

Hukuksuz erişim engelinde hiçbir sınır tanınmazken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin eleştirildiği haberlere bile erişim engeli getirilmesi buradaki gerçek niyeti de gözler önüne serdi. 23 Ağustos 2019 tarihinde ‘Bakan Pakdemirli’ye çiftçiden tepki: Böyle mi destekleyeceksiniz?’ başlıklı haberimizde çiftçinin sosyal medyadan Bakan Pakdemirli’ye yönelik eleştirilerine yer verilmişti. Çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygulanan yüksek faizden dolayı Bakan Pakdemirli’ye tepki göstermişlerdi. Söz konusu bu haberimize Tarım ve Orman Bakanlığından bir yalanlama gelmezken, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından erişimin engellenmesi dikkat çekti. 

BÜTÜN MEDYADA HABERLER KALDIRILIYOR!

Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 14 Ağustos'ta verdiği hukuksuz erişim engeli kararı sadece Tarımdan Haber'de yayınlanan haberlerle sınırlı kalmadı. Tarım Kredi'nin başvurusu üzerine Tarımdan Haber'de 55, Milli Gazete'de 26, Sözcü'de 4, Cumhuriyet'te 3 ve Sözcü18.com haber sitesinde 1 olmak üzere toplam 89 habere erişim engeli getirildi. Aynı mahkeme 7 Temmuz'da verdiği kararda ise Tarımdan Haber'de 65 ve Milli Gazete'de 19 olmak üzere toplam 84 habere erişim engeli kararı vermişti.