Denizli Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, alınan kurbanlık hayvanların ruhsatlı olan mezbahanelerde ya da kurban kesim alanlarında kesilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Açıklamanın devamında, “Kesim esnasında ehil kasapların seçilmesi, hayvana eziyet etmeden ve acı çektirmeden kesim işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Kesim işleminden sonra kanın iyice akıtılması sağlanmalıdır. Aksi takdirde ette mikroorganizmalar kolayca üreyerek, etin kısa sürede bozulmasına yol açar. Kesilen kurbanların iç organları parçalanmadan ve en seri şekilde çıkarılmalıdır. Deri yüzülürken veya tulum çıkartma yapılırken deriye zarar verilmemelidir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamında, şu ifadeler yer aldı: “Mide, bağırsak gibi iç organların muhtevasının ete bulaşmamasına dikkat edilmelidir. Herhangi bir nedenle böyle bir bulaşma olduğu takdirde derhal temiz su ile yıkanmalıdır. Kesimde, et parçalamada ve diğer uygulamalarda kullanılan bıçak, kesim tahtası, naylon poşet, tepsi, leğen gibi alet ekipmanın temiz olması ve gıda ile temasında sakınca bulunmayan malzemelerden üretilmiş olması gerekmektedir.

"Kurbanlık hayvan kesiminden sonra dikkat edilmesi gereken konular"

Etler, kesimden hemen sonra tüketilmemeli, 12 saat soğuk bir ortamda dinlendirilmelidir. Olgunlaştırıldıktan sonra tüketilmesi ete lezzet, aroma sağlayacaktır. Kesim sonucu oluşan atıkların ise mutlaka gömülmek suretiyle imha edilmesi, kedi köpek gibi hayvanlara yedirilmemesi gerekmektedir.

Etlerin mikrobiyolojik açıdan bozulma ve kontaminasyonunun önüne geçmek için küçük parçalar halinde saklanması gerekmektedir.   Kurban etleri yağları alındıktan sonra küçük parçalara ayrılmalı ve buzdolabı poşeti veya saklama kapları içinde buzdolabının dondurucu bölümünde ,birer kullanımlık olacak şekilde saklanmalıdır. Etler buzlukta -2 santigrat derece 1-2 hafta ve derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay muhafaza edilebilir.

Dondurulmuş Etlerin Tekrar Tüketilmesi Esnasında Dikkat Edilecek Konular

Etler tüketileceği zaman çözdürülmeli ve hemen tüketilmelidir. Çözdürülen et bir daha dondurulmamalıdır. Etlerin uygun koşullarda çözdürülmesi de çok önemlidir. Etler, derin dondurucu ve buzluktan çıkarıldıktan sonra oda sıcaklığında ya da sıcak su içinde değil, buzdolabının alt kısmında (0-4 derecede )  diğer besinlerle temastan kaçınarak çözdürülmelidir.”