Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Jokeyler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Bozan Baydan, jokey denilince halkın ve yarışseverlerin aklına yüksek kazanç elde eden at binicileri geldiğini belirterek, “Davulun sesi uzaktan hoş geliyor. Ne yazık ki işin içine girildiğinde tablo dışarıdan görüldüğü gibi değil” dedi. 

KAMUOYUNDA BÜTÜN JOKEYLERİN YÜKSEK KAZANÇ ELDE ETTİĞİNA DAİR BİR ALGI VAR 

Bütün jokeylerin yüksek kazançlar elde ettiği yönündeki algının doğru bir algı olmadığını ifade eden Baydan, “Göz önünde olan jokeylerin dışında ortalama bin kadar jokey ve aprantinin daha olduğunu altını çizerek belirtmek isterim. Bu sayının ancak %25’i kazancı ile geçimini sağlayabiliyor. Geri kalan % 75’lik kısmın yarısı idman jokeyi olarak hayatlarını kazanmaya çalışmaktadırlar. Kalan bölüm ise tamamen perişan durumdadır” değerlendirmesinde bulundu. 

TOPLUMDAN FARKLI TEPKİLER ALDIK

Baydan, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: 

“Atçılık camiasının kıymetli mensupları ve çok değerli yarış severler öncelikle sizlere sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Geçtiğimiz günlerde www.tarimdanhaber.com sitesine jokey ve aprantilerimizle ilgili yapmış olduğum açıklamalardan dolayı toplumun bir kesiminden tepki aldık. 

PRİMLERİ DIŞINDA AYLIK MAAŞLARI YOK

Ancak herkesin bilmesini isterim ki hiçbir jokey ve aprantinin sosyal ve sağlık güvencesinin olmadığı gibi yarışlarda kazanmaları halinde montları (primleri) dışında aylık maaşları yoktur. Ancak, 2018 yılı sonunda yapılan yönetmelik değişikliği ile montlarında (primlerinde) indirime gidilmiştir. 

JOKEY DENİLİNCE AKILLARA YÜKSEK KAZANÇ ELDE EDEN AT BİNİCİLERİ GELİYOR

Maalesef ki halkımızın ve yarışseverlerin jokey dendiği zaman aklına gelen ilk düşünce yüksek kazanç elde eden at binicileridir. Apranti adaylarının aileleri de bu şekilde düşündüğü için çocuklarını apranti okuluna jokey olmaları için göndermektedirler. 

Atasözünde belirtildiği gibi davulun sesi uzaktan hoş gelir. Ne yazık ki işin içine girildiğinde tablo dışarıdan görüldüğü gibi değildir. Bir jokey veya aprantinin yaz-kış demeden sabah saat 03.30’da uyanıp idmana çıktığını unutmayalım. Bunun dışında, göz önünde olan jokeylerin dışında ortalama bin kadar jokey ve aprantinin daha olduğunu altını çizerek belirtmek isterim. Bu sayının ancak %25’i kazancı ile geçimini sağlayabiliyor. 

YÜZDE 75'İ PERİŞAN DURUMDA 

Geri kalan % 75’lik kısmın yarısı idman jokeyi olarak hayatlarını kazanmaya çalışmaktadırlar. Kalan bölüm ise tamamen perişan durumdadır. Bu nedenle zaten zor şartlarda geçimini sağlamaya çalışan jokey ve aprantilerimiz, ülkemizi saran coronavirüs illeti ile mücadele çerçevesinde yarışlara süresiz ara verilmesi nedeniyle daha da zor durumda kalmışlardır.

Bu sebepten dolayı açıklamamın başında belirttiğim gibi jokey ve aprantilerimizin bindiği atların dereceye girip ikramiye kazanmaları durumunda alacakları montları (primleri) dışında hiçbir geliri olmadığını bir kez daha belirtmek isterim. 

JOKEY VE APRANTİLER İÇİN OLUŞTURULAN FONDAN DESTEK İSTEDİK

Ayrıca çok zor şartlar altında çalışıp tehlikeli bir spor yapmaktadırlar. Bu zor şartlar altında mücadele eden jokey ve aprantilerimizin binek ücretlerinde kesinti yapılarak oluşturulan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Yüksek Komiserler Kurulu nezdinde bulunan Jokey Kaza ve Yardım Sandığı’dan yardım yapılmasını yazılı dilekçe ile arz ve talep ettim. 

Biz dernek olarak devletimizin farklı kurumlarından değil, tüm jokey ve aprantiler için kendileri için oluşturulan fondan destek isteğimizi bilinmesini isterim. Unutulmamalıdır ki jokey ve aprantiler kazandıkları montları (primleri) daha cebine koymadan %20’sini devletine vergi olarak veren sporculardır."