Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çalışanları kodro sorununa yönelik soru önergesine cevap verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına bir soru önergesi vermişti.

Soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı  Bekir Pakdemirli, şunları kaydetti: "Bakanlığımıza bağlı ve ilgili kuruluşlarında halihazırda 8.478 mevsimlik işçi, 8.176 geçici işçi, 5.954 taşeron firma işçisi, 2.339 Toplum Yararına Programı (TYP) kapsamında çalışan işçi mevcuttur. 2020 yılı Ocak ayı itibariyle son beş yılda 1.719 mühendis işe alınmış olup, mevcut mühendis sayısı 11.416 ‘dır.” dedi.

MODERN KÖLELİK

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tüm Bakanlara ayrı ayrı taşeron çalışanı sordum. Mevsimlik, geçici ve taşeron firma işçileri yanında, Toplum Yararı Programı kapsamında çalıştırılan işçilerin varlığının günümüzde olması düşündürücüdür. ‘Modern kölelik’ uygulamasının bakanlıklarda devam etmesi, iktidarın emekçilere bakışının yansımasıdır. Tüm işçilere kadro sözü verip, işçileri geçici, mevsimlik, taşeron firma çalışanı ve TYP çalışanı olarak ayrıştırıp kıdemsiz, ihbarsız güvencesiz, düşük ücretle çalıştırmak sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmaz.

KADRO EMEKÇİLERİN HAKKIDIR 

Kadro emekçilerin hakkıdır. Ayrıca Bakanlıkta mühendis sayısı işlevine göre yetersizdir.  Ziraat Mühendisleri, Gıda Mühendisleri ve Veterinerler işsizdir. Bir an önce Tarım ve Orman Bakanlığında hizmete yetecek kadar Mühendis alımı sağlanmalıdır. İşçilerin hakkının verilmediği yerde, mühendislerin de iş beklentileri karşılanmamaktadır. Kadrolardaki boşluk doldurulmalı, işçiler bir an önce kadroya alınmalıdır.” dedi.