Yazılı bir açıklama yapan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ithalata dayanan tarım politikasının üretimi bitirme noktasına getirdiğini belirterek, “Yani çiftçimiz üretimden çekildikçe ithalat artacak, ithalat arttıkça gıda fiyatları artacaktır. Kaybeden kısa vadede üretici, uzun vadede tüketici, sonuçta tüm Türkiye olacaktır. Üretimi yönlendirecek bir Tarım ve Orman Bakanlığına ihtiyaç kalmadığı için Ticaret Bakanlığı bu işler ile ilgilenecek ve ithalat yapacaktır. Bakanlığa kilit vuracaklar" dedi.

İTHAL EDİLECEK SOĞANIN MİKTARI BELLİ DEĞİL!

Soğan ithalatının Türkiye'de mazot, gübre fiyatlarını uçuracağını iddia eden Aygun, buğday, arpa, mısır, kuru baklagil, pirinç için tarife kontenjanı çıkarılarak miktarı belirlenirken, kuru soğan ithalatında bu miktarın belirlenmediğine dikkat çekti. Bu durumun soğan ithalatında başka kuşkuları akıllara getirdiğini ifade eden Aygun, şunları kaydetti:

“43-44 günde birileri yurtdışında soğan bulacak, anlaşmaları yapacak ve Türkiye'ye getirecek. Tüketici için kuru soğan lüks gıda sınıfına girmiş, sahte depo baskınları çözüm getirmemiş, üretici fiyat endeksi 2018 yılında yüzde 27,1 olarak gerçekleşerek çiftçimizin belini bükmüştür. Tarımda dışa bağımlılık, beka meselesi yaratmaktadır. Kazakistan ve Azerbaycan'dan kuru soğan ithal ederek fiyatları düşürdüğünüzde bizdeki mazot ve gübre fiyatlarından dolayı kendi çiftçimiz rekabet edemeyecektir. Yapacağınız bu ithalat yeni ithalatları gündeme getirecek, zaten batmak üzere olan çiftçi, tarım hepten bitecektir"

TARIMDANHABER