Tarım Bakanlığından yapılan açıklamada, "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" 2014 yılında ülkemizin deniz ve iç sularında unutulan veya terk edilen, halk arasında hayalet ağ olarak tabir edilen av araçlarının temizlenmesi amacı ile uygulamaya konuldu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yakından takip ettiği ve geçtiğimiz aylarda da farkındalığı arttırmak amacıyla Çeşme'de dalış yaptığı denizlerin temizlenmesi projesi denizlerimizde sürdürülebilirlik noktasında büyük önem taşıyor.

AKDENİZ ÜLKELERİNDE BİR İLK

Pakdemirli, Projenin kamu kaynağı kullanılması, çalışma süresi ve çalışma alanı büyüklüğü bakımından Akdeniz ülkeleri arasında bir ilk olma özelliği taşıyacağını belirtti.

"Bu proje bizim Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün projesi. Şimdilik tamamen devletimizin, Bakanlığımızın imkânlarıyla gerçekleşiyor. Ama ilerleyen günlerde burada inşallah sivil toplum kuruluşlarımızda olacak" dedi

63 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE HAYALET AĞ ÇIKARILDI

Projenin ülkemiz iç su ve denizlerinde 2014 yılından itibaren uygulandığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli "Proje kapsamında 4 yıl içinde 600 lokasyonda yaklaşık 65 bin dekar, yani 9 bin futbol sahası büyüklüğünde alanı taradık. Bu tarama neticesinde ise yine yaklaşık 449 bin metrekare,  yani 63 futbol sahası büyüklüğünde terkedilmiş ağı ve 4 bin 420 adet sepeti sularımızdan çıkardık" diye konuştu.

"100 METRE AĞ, 300 DENİZ CANLISININ ORTADAN KALKMASINA SEBEP OLUYOR"

Pakdemirli, "100 metre ağ yaklaşık 300 deniz canlısını, organizmasını ortadan kalkmasına sebep oluyor. Bizim şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda 1,5 milyon deniz canlısını ve ekosistemi korumuş kollamış oluyoruz. Dünya'da da böyle bir durum söz konusu. Geçen yıl 650 bin ton ağ atılmış dünyada. Bunlar bir şekilde denize karıştı. Biz bu proje ile denizlerimizi temiz tutarak, sürdürülebilirliği arttırmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.