Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Tarım ve Orman Bakanlığının sütün kalitesine göre fiyatlandırılması kararını desteklediklerini belirterek, yeni fiyatlandırma sisteminin sütte kaliteyi artıracağını ve üreticinin bilinçli üretim yapmasının da önünü açacağını söyledi. 

YENİ SİSTEM ÜRETİCİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sütün kaliteye göre fiyatlandırma kararından dolayı teşekkür eden Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, bu kararın süt fiyatlarıyla ilgili sahada yaşanan karışıklığı ortadan kaldıracağı gibi üreticinin hayvan hastalıkları ve hayvan beslemesinde bilinçlenmesi konusunda da önemli bir adım olacağını bildirdi.

KALİTEYİ ARTIRMAK İÇİN ÜRETİCİMİZE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ 

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği olarak, kalitesi düşük süt üreten üreticilere her türlü desteği vereceklerini kaydeden Keskin, şunları kaydetti: “Birlik olarak bizim görevimiz zaten bu. Çiftlik sütlerinde bir sorun yok ama kapı kapı toplanıp zamanında soğutma kazanına girmeyen sütler var. Bunların yağı da düşük oluyor. İşte birlik olarak burada devreye gireceğiz ve üyelerimize, ‘şu kalitede süt üretirsen daha çok kazanırsın’ diyeceğiz. Bunu demekle kalmayacağız. Eğer bu kalite düşüklüğü üreticiden kaynaklanıyorsa her türlü hijyen ve kalite konusunda eğitimler vereceğiz. Hayvandan kaynaklanıyorsa hastalık ve beslenme konusunda da üreticilerimize yardımcı olacağız”  

HAYVAN HASTALIKLARI VE BESLEME KONUSUNDA ÜRETİCİYİ BİLİNÇLENDİRECEK 

Sütün kalitesine göre fiyatlandırma sisteminin hayvan beslenme ve hastalıkları konusunda da üreticinin bilinçlenmesinde önemli bir fırsat olacağını dile getiren Keskin, “Bunun önü açılmış oldu” dedi. 

SON KARARI SANAYİCİ DEĞİL HAKEM LABARATUVAR VERECEK 

Sütün kalitesine göre fiyatlandırılmasında en önemli sorunun hakem laboratuar konusu olduğunu vurgulayan Keskin, “Bu kaygımızı Bakanlığa ilettik ve onlarda anlayışla karşıladı. İnşallah bir sorun yaşanmayacak. Sanayicinin laboratuar verileri ile birliklerin laboratuar verileri uyuşmadığında devreye hakem laboratuarı girecek” diye konuştu. 

SANAYİCİ YEM BASKISINDA BULUNAMAYACAK

Diğer yandan sanayici bundan böyle üreticiye yem dayatmasında da bulunamayacağını ifade eden Keskin, bu konunun da düzenlemenin içinde yer alacağını söyledi. Keskin, üyelerinden yem baskısıyla ilgili bir şikâyet geldiğinde bunu hemen Bakanlığa ileteceklerini ve gerekli işlemlerin yapılacağını dile getirdi. 

KULAK KÜPESİNDE HER ÖRGÜT KENDİ ÜYESİNE HİZMET VERECEK 

Bakanlıkla yaptıkları istişare çerçevesinde kulak küpesinin de her örgütün kendi üyesine hizmet vermeye devam edeceğini belirten Keskin, "Kulak küpesi konusunda üyelerine başarılı bir şekilde hizmet veren örnek birliklerimiz var. Bakanlığın kulak küpesinde daha fazla görev vermesi durumunda bunu en iyi şekilde yapacaklarından kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu. 

ÇİĞ SÜT PROTEİN VE YAĞ DEĞERLERİNE GÖRE NASIL SINIFLANDIRILACAK?

Tarımdan Haber'in Bakanlık kaynaklarından ulaştığı bilgilere göre yeni uygulamada çiğ süt referans fiyatları iki ayrı dönemde protein ve yağ değerlerine göre şu şekilde sınıflandırılacak. 

Protein Değiri; Ekim-Mart döneminde 3.20 ve üzeri, Nisan Eylül döneminde 3.10 ve üzeri, Yağ Değeri ise Ekim-Mart döneminde 3.60 ve üzeri, Nisan-Eylül döneminde ise 3.50 ve üzeri olan sütler A Sınıfında değerlendirilerek en yüksek fiyat verilecek. 

EN DÜŞÜK FİYATTAN ALINACAK SÜT DEĞERLERİ 

Protein Değeri; Ekim-Mart ve Nisan-Eylül döneminde 2.8 ile 3 arasında olan, Yağ Değeri ise 3.4 ile 3.5 ve 3.40 ile 3.45 arasında olan sütler ise C sınıfı süte girecek ve en düşük fiyattan alınacak.