Tarım ve Orman Bakanlığı, et açığına çözüm olması için süt ırkı hayvanların kendi ırkı ile tohumlanma şartını kaldırdı. Süt ırkı hayvanlara etçi ırk tohumlama yapılmasını teşvik etmek için de 250 TL ilave buzağı desteği verilecek. 

Konuyla ilgili olarak Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine bir talimat gönderildi. 

SUNİ TOHUMLAMADA YAŞ ŞARTI KALDIRILDI 

Talimatta, siyah alaca, simental, montofon ve jersey ırkı sığırların tohumlanmasında, tohumlama tarihinde 5 yaşına kadar (1800) gün olanlarında kendi ırkı ile tohumla yapılması şartının 24 Ekim 2019 tarihi itibariyle kaldırıldığı bildirildi. Talimatta, bu tarihten sonra yaş ve ırk uyum şartına bakılmaksızın suni tohumlama uygulamasının yapılabileceği kaydedildi. 

TALİMAT SEKTÖRDE TEPKİ ÇEKTİ 

Talimatta, suni tohumlama ile ilgili hiçbir sınırlamanın ortaya konmaması sektörde tepki çekerken, ‘sığır ıslahını bitiren talimat’ olarak değerlendirildi. 

ETİ ÇÖZECEĞİZ DERKEN SÜTÜ BOZAMAYIZ 

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Hayvancılık Genel Müdürlüğünün talimatına tepki gösterirken, bu uygulamanın ıslah çalışmalarına büyük darbe vuracağını belirterek, bu uygulamadan vazgeçilmesini istedi. Suni tohumlamada belli bir yaş ve sürü şartına bile karşı olduklarını bildiren Özcan, “Eti çözeceğiz derken sütü bozamayız” dedi. 

HAYVANCILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİ BİR AÇIKLAYICI UYULAMA TALİMATI YAYINLAYACAK 

Sektörden gelen tepkiler üzerine Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün yayınlanan talimatla ilgili olarak açıklayıcı uygulama talimatı hazırladığı öğrenildi. Saf süt ırkı hayvanların tamamına etçi tohumlama yapılmasına müsaade edilmeyeceği belirtilirken, bunun bütün şartlarının açıklayıcı uygulama talimatı ile ortaya konacağı vurgulanıyor.