Şekerde işçinin tadı kaçtı! Kamu şeker fabrikalarında yıllardır mevsimlik işçilerin kadro sorunu çözülmezken, dışarıdan 1500 daimi işçinin alınacak olması şeker işçisinin tepkisini çekiyor. Bir işçi Uşak’tan tek başına Ankara’ya yürüme eylemi başlatırken, kadro mağduru işçiler, kamudaki 60 bin mevsimlik işçiyi gerekçe göstererek hakkaniyet savunmasında bulunan TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’a da tepki göstererek, “Bizler bu şirkete girdiğimizde alacağınız gençlerin birçoğu dünyaya gelmemişti. Bugün bizleri atlayarak hangi hakkaniyetle o gençleri başımıza sorumlu usta yapacaksınız?” diye sordu. 

Kamu şeker fabrikalarında mevsimlik işçilerin kadro sorunu yıllardır çözülmezken, dışarıdan yeni işçi alınacak olması şeker işçilerinin tepkilerini çekmeye devam ediyor. Uşak Şeker Fabrikasında çalışan Bulut Çakır, mevsimlik işçiler dururken dışarından kadrolu işçi alımına tepki göstermek için Uşak’tan Ankara’ya tek başına yürüme eylemi başlattı.

BU HAKSIZLIĞI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL 

5 yıldır Uşak Şeker Fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalışan Çakır, “Hükümetin bizlere kadro sözü var. Biz bu sözün yerine getirilmesini beklerken, dışarıdan 1500 kadrolu işçi alınacak. Bu haksızlığı kabul etmemiz mümkün değil. Bu haksızlığa karşı karınca misali tek başıma bir yürüyüş başlattım. Haksızlığın karşısında durmak için vicdanı olan herkesten destek bekliyorum” dedi. 

1500 İŞÇİ FABRİKALAR İÇİN OLMAZSA OLMAZIMIZ 

Diğer yandan TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan, dün Ağrı’da yaptığı bir toplantıda kamu şeker fabrikalarının üretimini devam ettirebilmeleri için 1500 daimi işçi alımının olmazsa olmazları olduğunu belirterek, şeker fabrikalarında çalışanların yaş ortalamaları hakkında bilgi verdi. Alkan, “Şeker fabrikalarının durumun anlatayım size. Fabrikalarda 40 yaş üstü çalışanların oranı yüzde 90. 50 yaş üstü çalışanların oranı ise yüzde 65. Bu fabrikalara kalıcı bir hizmet yapmamız gerekiyorsa 1500 yeni işçinin alınması gerekiyor” dedi. 

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN KADRO SURORUNU İÇİN ÇÖZÜM ARIYORUZ 

Fabrikalarda çalışan mevsimlik işçilerin kadro sorunuyla ilgili olarak da farklı kriterler üzerinde çalıştıklarını, bu kriterlerin de 20 yıl ve 12 ay çalışma esaslı gibi olabileceğini belirten Alkan, bu konuda bir çözüm arayışı içinde olduklarını söyledi. 
Alkan, kamuda 60 bin mevsimlik işçi bulunduğunu, sadece şeker fabrikalarındaki mevsimlik işçilerin kadroya alınmasının da diğer kurumlarda çalışanlar için haksızlık olabileceğini bildirdi. 

HANGİ HAKKANİYETLE O GENÇLERİ BAŞIMIZA SORUMLU USTA BAŞI YAPACAKSINIZ?

Alkan’ın bu açıklaması da şeker işçilerinin tepkisini çekti. Sosyal medya hesabı üzerinden Alkan’a tepki gösteren işçiler, “Bizler bu şirkete girdiğimizde alacağınız gençlerin birçoğu dünyaya gelmemişti. Bugün bizleri atlayarak hangi hakkaniyetle o gençleri başımıza sorumlu usta yapacaksınız?” diye sordu.