Kamuya ait şeker fabrikalarına yıllardır işçi alınmazken bu durum fabrikalarda üretimi olumsuz etkilemeye başladı. Özelleştirmelerin ardından kamunun elinde kalan 15 şeker fabrikasında, 3 bin 180 daimi, bin 496’sı da geçici olmak üzere toplam 4 bin 676 işçi bulunuyor. 

FABRİKALARDA ÇALIŞTIRILACAK İŞÇİ GİDEREK AZALIYOR

Şeker fabrikalarında işçi sayısı giderek azalırken, yeni işçi alımı da kaçınılmaz oldu. Bu zorunluluktan dolayı TÜRKŞEKER ilana çıkarak fabrikalara İŞKUR üzerinden 1500 yeni işçi alınacak. Ancak bu durum şeker fabrikalarında bir kangrene dönüşen mevsimlik işçilerin kadro sorununu yeniden gündeme getirdi. 

Yıllardır kadro beklediği halde bu sorunu çözülmeyen usta düzeyindeki mevsimlik işçiler dururken, hiçbir deneyimi olmayan kişilerin kadrolu olarak alınacak olması büyük bir çelişki oluşturuyor. 
Kamuya ait 15 şeker fabrikasında bin 496 mevsimlik işçi bulunurken, aralarında 20-25 yıldır kadro bekleyen çalışanlar var. 

HAKKANİYETLİ OLMAZ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a bir yazı yazarak, “Şeker fabrikalarının ilgili kısımlarında ustalık yapan geçici işçilerin daimi kadroya alınmaksızın işe yabancı deneyim sahibi olmayan yeni daimi işçilerin alınması bu işçilerin doğrudan üretim sürecinin asli noktalarına yerleştirilmesi verimlilik kadar hakkaniyet açısından da son derece olumsuz sonular doğuracak, çalışma barışı bozacak mevcut işçilerin de çalışma şevk ve azimlerini kıracaktır” dedi. 

DİĞER KURUMLARDAKİ 60 BİN MEVSİMLİK İŞÇİ EN BÜYÜK ENGEL 

Kamuda 60 bin mevsimlik işçinin bulunması, şeker fabrikalarındaki mevsimlik işçilerin kadroya alınmasına en büyük engeli teşkil ediyor. Şeker fabrikalarındaki çalışanların kadroya alınması durumunda diğer kurumlardaki mevsimlik işçilerin de kadro talebinin gündeme geleceği belirtiliyor. 

ÇALIŞMA SÜRESİNE GÖRE BİR MODEL ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR 

TÜRKŞEKER’in bu sorunu çözmek için çalışma süreleri üzerinden bir kriter oluşturmaya çalıştığı bu kriterlerin kabul görmesi durumunda 20 yıl ve üzeri çalışanların kadroya alınabileceği kaydediliyor. Diğer yandan şeker fabrikalarında kadro sorununa nasıl bir çözüm bulunacağı belirsizliğini korurken, mevsimlik işçilerin 9 ay 29 gün esaslı çalışma modeline göre çalışmaya devam etmesi bekleniyor.

YILLARDIR KADRO BEKLEYEN MEVSİMLİK İŞÇİLERİN DURUMU 

Şeker fabrikalarında yıllardır kadro bekleyen mevsimlik işçiler de sosyal medyada oluşturdukları grup hesapları üzerinden tepkilerini dile getirirken, kendilerinin durumunu ilginç paylaşımlar yaparak anlatmaya çalışıyorlar.