Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TÜRKŞEKER, geçtiğimiz Mayıs ayında Özelleştirme İdaresi’nden alınarak Varlık Fonuna devredilmişti. TÜRKŞEKER’in Varlık Fonuna devriyle birlikte hangi bakanlığa bağlanacağı uzun bir süre belirsiz kalırken, Kasım ayında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanarak bu belirsizlik ortadan kaldırılmıştı. Öncesinde yönetim kurulu üyelerinin atanmamasına neden olarak TÜRKŞEKER’in bağlı olacağı bakanlığının belli olmaması gösteriliyordu. Ancak TÜRKŞEKER’in Tarım ve Orman Bakanlığına bağlanmasının da üzerinden 3 ay geçmesine rağmen yönetim kurulu üyelerinin hala atanmaması dikkat çekiyor.

YÖNETİM KURULU ATANMADIĞI İÇİN KARAR ALINAMIYOR

TÜRKŞEKER’de şeker ve pancar fiyatları başta olmak üzere, etil alkol ve bioetanol, suni gübre, melas, yaş küspe, kuru küspe, gayrimenkul taşıt, demirbaş ve makine tesis gibi satış işlemleri ile ilgili kararlar sadece yönetim kurulu kararı ile yapılabiliyor. Yönetim Kurulu kararı olmadan bu ürünlerle ilgili kurum hiçbir karar alamıyor. Şeker fiyatlarının belirlenmesi tamamen TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu kararına bağlı olduğu için, TÜRKŞEKER’in Kasım ayında şeker fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zam mevzuatlara aykırı olarak yapılmıştı.

ŞAİBELİ SATIŞLARLA İSMİ GÜNDEME GELEN MÜCAHİT ALKAN YENİDEN ATANACAK MI?

TÜRKŞEKER’e 9 aydır yönetim kurulu üyeleri atanmazken, alınan bilgilere Cumhurbaşkanlığına isimlerin gönderildiği ancak güvenlik soruşturmasının sonuçlanmadığı için atamaların henüz yapılmadığı ileri sürülüyor. Cumhurbaşkanlığına gönderilen isimler arasında TÜRKŞEKER TARIM’daki şaibeli arpa, buğday satışı ile nohut peşkeşi ile gündeme gelen Mücahit Alkan’ın da bulunması dikkat çekiyor.

CUMHURBAŞKANLIĞINA TÜRKŞEKER’İN YÖNETİM KURULU İÇİN HANGİ İSİMLER GÖNDERİLDİ?

TÜRKŞEKER yönetim kuruluna 5’i Tarım ve Orman Bakanlığından 1’i ise Hazine ve Maliye Bakanlığından atanması gerekiyor. TÜRKŞEKER Yönetim Kuruluna atanması için halen TÜRKŞEKER Genel Müdürü görevini yürüten Mücahit Alkan’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, AKP eski Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak ile Varlık Fonu Genel Müdür Yardımcısı ve Türkşeker Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ulu’nun da isimlerinin gönderildiği belirtiliyor. Yönetim Kurulu’nun atanmasıyla birlikte TÜRKŞEKER’de Genel Müdürün de kim olacağı belli olacak. TÜRKŞEKER, özelleştirme kapsamında iken Yönetim Kurulu Başkanı ile Genel Müdür farklı isimlerden oluşuyordu. Ancak yeni dönemde Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Genel Müdür olacak.

TÜRKŞEKER TARIM’DAKİ ARPA BUĞDAYDAKİ ŞAİBELİ SATIŞ İLE NOHUT PEŞKEŞİNİN ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ!

Arpa, buğdayda şaibeli satış ve nohut peşkeşi ile ismi gündeme gelen Mücahit Alkan, TÜRKŞEKER Yönetim Kurulu atanmadığı için Genel Müdürlük görevini boşluktan dolayı sürdürüyor. Mücahit Alkan yeniden yönetim kuruluna atanır ve Yönetim Kurulu Başkanı olursa, aynı zamanda TÜRKŞEKER’in Genel Müdürlük görevini de yapacak. Ancak ismi arpa, buğdaydaki şaibeli satış ve nohut peşkeşi ile gündeme gelen bir ismin, TÜRKŞEKER’de atanması beklenen yönetim kurulu üyeleri arasında bulunması manidar bulunuyor.

MÜCAHİT ALKAN YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN SESSİZ SEDASIZ ALINDI!

Diğer yandan geçtiğimiz aylarda Mücahit Alkan TÜRKŞEKER TARIM Yönetim Kurulu Başkanlığından alınarak yerine Varlık Fonu Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulu atandı. Alkan ise şirkette yönetim kurulu üyesi olarak kaldı. TÜRKŞEKER TARIM’da arpa, buğdaydaki komisyonlu satış iddiaları ve nohut peşkeşi skandalının üstü örtülürken, Mücahit Alkan’ın sessiz sedasız yönetim kurulu başkanlığından alınması dikkat çekmişti.

ŞAİBELİ SATIŞA İMZA ATAN ESKİ GENEL MÜDÜRDEN DANIŞMANLIK HİZMETİ ALIYOR!

Bütün bunlar yaşanırken, Mücahit Alkan’ın, arpa, buğdayda şaibeli satış ve nohut peşkeşinde birinci derecede sorumlu olan dönemin TÜRKŞEKER TARIM Genel Müdürü Ercan Yeşilyurt’tan da vazgeçememesi manidar bulunuyor. Mücahit Alkan’ın, komisyonlu ve gizli satış iddialarının ardından TÜRKŞEKER TARIM Genel Müdürlüğünden alınan Ercan Yeşilyurt’tan, danışmanlık şirketi üstünden danışmanlık hizmeti aldığı ortaya çıktı. TÜRKŞEKER’de mevcut danışmanlarının yanı sıra Ercan Yeşilyurt’tan dışarıdan hizmet satın alınması ve bu kişiye kurumdan bu hizmet karşılığı para ödenmesi, Mücahit Alkan ile Ercan Yeşilyurt arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor.