Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, saman fiyatlarının iki hafta içinde yüzde 100’e yakın fiyatta arttığına dikkat çekerek, artan fiyatlara karşı biran önce gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. 

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ercan Aras, saman fiyatlarına gerekli tedbirlerin biran önce alınmaması durumunda ülke hayvancılığının büyük bir darbe yiyeceğini söyledi. 

SAMAN FİYATLARI İKİ HAFTADA YÜZDE 100 ARTTI

Hububat üretiminde bu yıl her bakımdan verimli bir yıl olduğunu ancak hasat döneminde saman fiyatlarının 350, 400 TL’lerden 700, 800 TL’ye çıkmasının normal bir durum olmadığının altını çizen Aras, fiyatların bu şekilde artmasında da hayvancılığın dışında diğer meslek gruplarının saman stoğu yapmasından kaynaklandığının altını çizdi. Saman stoğu yapanlara karşı devletin gerekli tedbirleri almasını isteyen Aras, eğer bu tedbirlerden bir sonuç alınamıyorsa fiyat artışının önüne geçilmesi için saman ithal edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Aras, şunları kaydetti: “Biz üreticiler olarak devlet yetkililerinden acil olarak şunları istiyoruz. Muhtarlara acil olarak yazı gönderip köylerde ve tarlalarda saman stoku yasaklanmalı. Eğer bu şekilde stok yapmış şahıslar varsa cezai işlem uygulanmalı. Bu karaborsacılar, mahkemede yargılanmalı. Eğer bunlar fayda etmiyorsa acil olarak yurt dışından samsan ithal edilmeli. Eğer üretici rahatlatılmazsa Türkiye et ithal etmek zorunda kalacak. Saman ithal etmek kesinlikle ayıp değildir ancak et ithal etmek ayıptır”