Bill ve Melinda Gates Vakfı Ortadoğu temsilcisinin 9 Aralık 2018 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ziyaret ettiğini ve bu ziyaretin ardından Bakanlık ve Vakfın ortaklaşa bir çalıştay düzenlediğini hatırlattığı önergesinde Karaduman, “7 Mayıs 2019’da ise Gates Vakfı ve Dışişleri Bakanlığı arasında ‘Etki Hızlandırıcı Pilot Uygulama Belgesi’ imzalanmış, bu belgenin ‘tarımsal kalkınma’ alanında Bakanlığınızın Gates Vakfı’yla işbirliği yapmasını öngören bir belge olduğu belirtilse de içeriğiyle ilgili detaylı bilgiye ulaşılamamaktadır” ifadelerini kullandı.

İŞBİRLİĞİ İDDİALARI DOĞRU MU?

Son zamanlarda insan sağlığını tehdit eden GDO’lu gıda ürünleri ve tohumların piyasadaki varlığının arttığına dikkat çeken ve bu durumun gıda üzerinden ülkeleri kontrol etmek isteyen kuruluşlarca yaygınlaştırıldığını bildiren Karaduman, önergesinde şu sorulara yer verdi: “Gates Vakfı’nın Bakanlığınızı ziyaret etme sebebi nedir? Söz konusu vakıf ile yapılan bir işbirliği anlaşması varsa detaylarıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirecek misiniz? İşbirliği hangi maddeleri kapsamaktadır? Vakıf ile varılan bir işbirliği anlaşması varsa bu işbirliği ne zaman başlamıştır? İşbirliği kapsamında şimdiye kadar hangi faaliyetler yürütülmüştür?

İŞBİRLİĞİ VAR İSE BAKANLIĞIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Gates Vakfı ile Dışişleri Bakanlığı arasında imzalanan Etki Hızlandırıcı Pilot Uygulama Belgesi’nin sizi ilgilendiren kısmı nedir? Vakıf ile Bakanlığınız arasında nasıl bir işbirliği öngörülmüştür? Etki Hızlandırıcı Pilot Uygulama Belgesinin belirlediği çerçevede ‘tarımsal kalkınma’ konusunda Bakanlığınızca yapılması zorunlu icraatlar nelerdir?”

KORONAVİRÜS İDDİALARININ ODAĞINDAKİ VAKIF

Bill ve Melinda Gates Vakfı, dünyanın sayılı zenginlerinden olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve eşi Melinda Gates tarafından 2000 yılında kurulan bir vakıftır. Sıtma ve açlık gibi küresel sorunları çözmek amacı taşıdığı belirtilen vakfın ismi ülkeler ile yaptığı tohum işbirlikleri ile anılsa da son dönemlerde Covid-19 pandemisinde de gündeme çarpıcı iddialarla geldi.