Bakan Pakdemirli Şanlıurfa Ceylanpınar Tarım İşletmesinde gerçekleştirilen programda yaptığı konuşmada "Pandemi sürecine rağmen, son bir haftada 1915 Çanakkale Köprüsü, Ilısu Barajı HES, Başakşehir Çam-Sakura Şehir Hastanesi ve nihayet bugün gerçekleştirmekte olduğumuz Ceylanpınar Sulama Projesi gibi ulaşımdan tarıma, sağlıktan sanayiye kadar, ülkemizi mega hizmetlerle buluşturmaya devam eden Sayın Cumhurbaşkanımıza şahsım ve aziz milletimiz adına şükranlarımı arz ediyorum" diyerek, "Son 18 yılda, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Bakanlığımıza ve dolayısıyla çiftçilerimize verdiği desteklerle ülkemize güçlü bir tarım ve orman altyapısı kazandırdık" diye konuştu.

PROJENİN YATIRIM BEDELİ 70 MİLYON LİRA

Bugün de Mezopotamya topraklarını suyla buluşturacak, Türkiye'nin en büyük tarım işletmesi Ceylanpınar'da 60 bin dekar araziyi sulamaya açtıklarını belirten Bakan Pakdemirli "66 yıllık kurumumuz Devlet Su işleri Genel Müdürlüğümüz ile Türkiye tarımının güvencesi, en büyük çiftçi kuruluşumuz TİGEM tarafından yürütülen Ceylanpınar Sulama Projemiz yaklaşık 70 milyon lira yatırım bedeli ile hayata geçirildi" açıklamasını yaptı.

TEK TUŞLA BİNLERCE DÖNÜM ARAZİ SULANABİLECEK

Proje sayesinde tek tuşla binlerce dönüm arazinin sulanabileceğini belirten Pakdemirli "Dolayısıyla bu arazilerde nadas sistemi kalkacak, ikinci ürün ekilişleri sayesinde bitki çeşitliliği artacak, verim ve kalitede artış gerçekleşecek. Hububat verimi 250 kg/dekardan, 500 kg/dekara çıkacak ve kalite yükselecek" dedi.

ÜLKE EKONOMİSİNE 4 KAT DAHA FAZLA KATKI YAPILACAK

Proje ile her yıl ilave 25 milyon TL gelir sağlanacağına vurgu yapan Bakan Pakdemirli "İkinci ürün ekilişleri ile bu gelir 70 milyon TL düzeylerine çıkacak. Böylece ülke ekonomisine 4 kat daha fazla katkı yapılacak. Ayrıca daha fazla istihdam sağlanacak, kanal sulaması nedeniyle enerji tüketimi azalacak. Üretim maliyeti düşecek. Yer altı su kullanım oranı azalacak" değerlendirmesinde bulundu.

HUBUBATTA 230 LİRA TON BAŞINA PRİM VE DESTEK ÖDEMESİ YAPACAĞIZ

Konuşmasında hububat alım fiyatlarına da değinen Bakan Pakdemirli "Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı üzere; TMO'nun sert ekmeklik buğday alım fiyatını, ton başına 1.350 liradan 1.650 liraya yükseltiyoruz. Ayrıca çiftçilerimize hububatta 230 lira ton başına prim ve destek ödemesi yapacağız. Bakliyattaki prim ve destek ödemesi de ton başına 800 lira olacak" diye konuştu.

ÇİN'E SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İHRACATININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILDI

Ticaret Bakanlığı ile yapılan yoğun çalışmalar neticesinde ülkemizden Çin'e gerçekleştirilecek süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin kaldırıldığını da söyleyen Pakdemirli "Bu kararla uluslararası piyasanın tarım sektörümüze duyulan güveni de bir kez daha teyit edilmiştir" dedi.