Orman yangınlarıyla mücadele eden işçilerin sendikası olan Öz Orman-İş’in Genel Başkanı Settar Aslan, zemheri ortasında yaşanan orman yangınlarının, tedbirler için uyarıcı olmasını istedi.

Settar Aslan, geçen Aralık ayı sonunda Doğu Karadeniz Bölgesinde birkaç gün içinde 150’den fazla orman yangını çıktığını, 23 Ocak günü de Adana’da birden fazla orman yangını meydana geldiğini hatırlatarak, ülke ormanlarına sahip çıkma noktasında, bu yangınların herkesi düşündürmesi gerektiğini kaydetti.

Orman yangınlarıyla yılın 12 ayında mücadele etmek gerektiğini anlatan Öz Orman-İş Genel Başkanı Aslan, bunun içinde eğitimli ve uzman ateş savaşçılarına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

“Zemheri ortasında yaşanan orman yangınları, küresel iklim değişikliğinin getirdiği büyük tehlikeye işaret etmektedir. Yangınlar, ormanlarımızla birlikte tarım arazilerimizi ve köylerimizi de tehdit etmektedir. Bu yangınlar, doğayı korumada yeni ve daha etkin tedbirlere ihtiyacımız olduğunu göstermektedir.

Orman yangınlarıyla mücadele, uzmanlık ve deneyim gerektiren bir savaştır. Bu savaşı yürüten işçilerimizin sayısı yetersiz olduğu gibi, geçici statüdeki işçilerimizin iş akitlerinin askıda olması, yangınlarla mücadelede zaaf doğurmaktadır. Geçici işçilerimiz şu anda çalıştırılmadığı için, yangınlara müdahale için yeterli sayıda ekip kurulamıyor; kurulan ekiplerde de yeterli sayıda yangın işçisi bulunmuyor. Hal böyle olunca yangına müdahalede etkinlik azaltıyor, hasar büyüyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınla mücadele eden işçi sayısı sürekli azalıyor. Norm kadro olmadığı için personel takviye edilemiyor. Şu anda Orman Teşkilatımızın en az 15 bin yeni işçiye ihtiyacı var. Bütün işçilerimizin, ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi için, yılın 12 ayında çalıştırılması acil ve ertelenemez bir gerekliliktir.”