'Orman köylüsüne garabet düzenleme!' başlıklı haberimiz üzerine bir açıklama yapan Orman Genel Müdürlüğü, odun dışı orman ürünlerini (reçine, adaçayı, kekik defne, çam fıstığı vb.) toplayan orman köylülerinin son yayımlanan tebliğ ile birlikte belge zorunluluğu olan meslek grupları içerisinde bulunmadığını belirtti.

Ancak İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'nün 13 Şubat 2019 tarihinde Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü'ne gönderdiği resmi yazıda 'odun dışı orman ürünlerinin' de mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen meslekler arasında gösterilmesi dikkat çekti.

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, konuyla ilgili olarak önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 11 Kasım 2018 tarihide Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne ilişkin bir tebliğ yayımladığını hatırlatarak, bu tebliğ ile orman üretim işçiliği ile orman yetiştirme ve bakım işçiliğinin “tehlikeli ve çok tehlikeli işler" kapsamına alındığını belirtti. Orman Genel Müdürlüğü'nün de bu tebliğ çerçevesinde 13 Şubat 2019'da bir genelge yayınladığını dile getiren Aygun, bu genelgeye göre, odun dışı orman ürünleri olan reçine, çıra, defne, kekik, ada çayı, çam fıstığı ve mantar toplayarak geçinen orman köylülerine Kasım 2019'a kadar 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' koşulu getirildiğine dikkat çekti.

Tarımdan Haber'de dün 'Orman köylüsüne garabet düzenleme!' başlığıyla yayınlanan haber üzerine Orman Genel Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı.

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: BELGE ŞARTI GETİRİLMEDİ

Orman Genel Müdürlü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Odun dışı orman ürünlerini (reçine, adaçayı, kekik defne, çam fıstığı vb.) toplayan orman köylüleri; son yayımlanan tebliğ ile birlikte belge zorunluluğu olan meslek grupları içerisinde bulunmamaktadır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından odun dışı orman ürünü toplayan orman köylülerinden, faydalanma ve toplama esnasında mesleki yeterlilik belgesi istenmemektedir" denildi.

RESMİ YAZIDA İSE BELGE ŞARTI AÇIKÇA YAZIYOR!

Ancak İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğüne gönderilen 13 Şubat 2019 tarihli resmi yazıda ise mesleki yeterlilik belge zorunluluğu getirilen meslekler içinde 'odun dışı orman ürünleri' de bulunuyor. Resmi yazıda ayrıca odun dışı ürünler için alınacak mesleki yeterlilik belgesinin sınav ücretleri bile belirlenmiş durumda. Buna göre, odun dışı ürünleri yerden (otsu ve diğer bitkiler ile mantar) toplama için toplam 670 TL, odun dışı ürünleri yüksekten toplayanlar için de toplam 885 TL ücretin ORKOOP MYP'nin banka hesabına yatırılması gerektiği belirtiliyor.

TARIMDANHABER