Bilindiği üzere Ilgın Şeker Fabrikası, 2018 yılında yapılan özelleştirme kapsamında inşaat firmasına satılmıştı. İhaleyi kazanan Alteks Tekstil Turizm İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş, şartnamede istenen yükümlülüklerini yerine getirmediği için Ilgın Şeker Fabrikası’nın satış ihalesi iptal edilmek zorunda kalınmıştı. 

EN VERİMLİ FABRİKA SATIŞTAN SON ANDA KURTULMUŞTU!

Ilgın Şeker Fabrikası, kamu şeker fabrikaları içinde en verimli ve karlı fabrikalardan gösterilirken, özelleştirme sürecinde dönemin Bakanları ve AK Parti milletvekilleri kamu şeker fabrikalarının zarar ettiği gerekçesiyle özelleştirilmesini ısrarla savunuyordu. 

PAKDEMİRLİ'NİN AÇIKLAMALARI 1.5 YIL ÖNCEKİ SÖZLERİ AKILLARA GETİRDİ 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Konya’da bir şeker fabrikasının pancar alım kampanyasına katılması dikkat çekerken, Pakdemirli’nin buradaki sözleri de hükümet yetkililerinin 1.5 yıl önce özelleştirme sürecinde sarf ettiği sözleri akıllara getirdi. 

Merhaba Haber yazarlarından Emre Özgül, bugünkü yazısında bu çelişkiye dikkat çekerek, Pakdemirli’ye “Ilgın Şeker Fabrikası şimdi mi değerli oldu?” diye sordu. 

“Bazı şeyleri sorgularım’ diyen yazar Özgül, şunları kaydetti:

"Mesela Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Ilgın Şeker Fabrikası kampanya açılış töreninde sarf ettiği şu sözleri: “İlk şeker fabrikasının kuruluş öyküsüne baktığımızda, bu ülkenin inançlı, gözü kara insanlarını görüyoruz. Nakit sermaye olmadığı için 50 eşraftan, buğday, arpa, tütün, koyun, kuzu hatta tavuk yumurtası gibi ürünler alınarak, şirketin ambarına toplanıp, değer fiyatlarıyla satılarak sermaye yapıldı.'

Sayın Bakanım size harfiyen katılıyorum. 

Katılmasına katılıyorum da bu ifadeleri 1 yıl önce neden kullanmadınız?” dedi. 

NEDEN FABRİKALARI ALEL ACELE SATMA KARARI ALDINIZ?

Ortada bir samimiyetsizlik bulunduğu dile getiren Özgül, şu değerlendirmede bulundu: “Hükümet olarak neden en az maliyetle 2018 yılında en fazla kârı sağlayan Ilgın Şeker Fabrikası'nın da içinde olduğu diğer Şeker Fabrikalarını satma kararı aldınız? Niye bir de bu satışları alelacele yapmaya çalıştınız?

Önceki gün Ilgın'da yapılan açılış konuşması ile 1 yıl önce Şeker Fabrikalarını satmak için verilen mücadele ve yapılan açıklamalar bugünkünün tam tersi!

Sayın Bakan, son 1 yılda Allah için “Şeker Fabrikaları konusunda” söyler misiniz ne değişti?

Eğer bir hata ettiğinizi hükümet olarak kabul ediyorsanız, eyvallah.

Ama yine de bu ifadeleriniz yeterli olmaz.

'Şeker Fabrikaları bizim için bir değerdir, yanlış yapmışız' demeniz de gerekmez mi?"

YAPTIĞINIZ YANLIŞIN ÜSTÜNÜ MÜ ÖRTÜYORSUNUZ?

Özelleştirme sürecinde Bakanların ve Ak Parti milletvekillerinin şeker fabrikalarının zarar ettiğine yönelik açıklamalarını hatırlatan Özgül, "Sayın Bakan, peki Şeker Fabrikaları zarar ediyorsa 'Hükümetin Konya yetkilileri de öyle demiyor muydu?' neden Ilgın'daki açılışta “Kamunun şeker üretimine güçlü bir şekilde devam ettiği görülmektedir” dediniz. İnanmadığınız bir şeyi mi söylüyorsunuz yoksa bu açıklamalarla geçen yıl yaptığınız yanlışın üstünü mü örtmeye çalışıyorsunuz?

NE OLDU BAKANIM?

Yazar Özgül, Bakan Pakdemirli'nin Konya'daki programlara katılmadığını, daha çok yardımcılarını gönderdiğinin de altını çizerek, şunları kaydetti: "Ayrıca Konya'daki programlara da genellikle de katılmazdınız sayın Bakanım. En önemli programlarda dahi yardımcılarınız programlara katılırdı. Ne oldu Bakanım?