Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet Dündar, özellikle büyükşehir belediyelerine ithal bitki kullanımı alışkanlığından vazgeçmeleri için çağrı yaptı. 

Dündar, “Üreticimiz adına tüm belediye başkanlarına çağrımızdır. Çevre ve peyzaj çalışmalarında yerli bitkilerin tercih edilmesi ve ürün alım planlarının daha önceden bizler aracılığıyla üreticimize duyurulması, Türk üreticisi ve milli ekonomik menfaatlerimiz için çok önemlidir.’’ dedi.

Yerlisi varken, kaynaklarımız yurt dışına aktarılmasın

Süs bitkileri sektörü olarak belediyelerin alım programlarını önceden öğrendikleri takdirde kendi üretim planlamalarını yapabileceklerini ve tüm talebi en kaliteli yerli bitkilerle ve ithalattan çok daha az maliyetle karşılayacaklarını ifade eden Dündar, ‘’  Avrupa Birliği ülkelerine her geçen yıl artan oranlarda ihracat yapabilen bir sektörüz. Hollanda, İngiltere, Almana, İtalya ve Türk Cumhuriyetleri bizden bitki alıyor. Durum buyken kaynaklarımız fahiş birim fiyatlar ödenerek yurt dışına gidiyor. 2018 yılında 61 milyon dolar ithalat yapılmış. Yazıktır.’’ şeklinde konuştu. 

Mevcut yeşil alanlara daha iyi bakılması için SÜSBİR hazır’

Yapılan çalışmalarda en önemli konunun sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayan Dündar, ‘’Ülkemizin dört bir yanında belediyelerin veya karayollarının diktiği bitkilerin önemli bir kısmının bakımsızlıktan kuruyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu, belediyelerimizin bakabilecekleri kadar yeşil alanda bakabilecekleri kadar bitki dikmeleridir. Biz SÜSBİR olarak belediyelerimiz başta olmak üzere tüm kurumlarımızda çalışan teknik elamanlara eğitim vermeye hazırız.’’ dedi.  

Sürdürülebilir uygulama için Beş Doğru

Belediyelerin uygulamalarında kalıcı işler yapmaları için beş doğrunun vazgeçilmez olduğunu kaydeden Dündar, ‘’Doğru zamanda doğru zemine, doğru çeşidi dikeceksiniz. Yetmez doğru sulamayı ve bakımı doğru kişilerle yapacaksınız. Ancak o zaman başarılı olabilirsiniz.’’ ifadelerini kullandı. 

Belediyeler sahadan alım yaparsa daha az öder, Türk üreticisi kazanır

Süs bitkileri sektörünün her bölgeye uygun çeşitleri istenilen miktarda üretecek kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Dündar,  belediyelerin alım ve üretim politikaları ile ilgili de şu ifadeleri kullandı; ‘’ Bazı belediyeler geçmişteki maliyetleri öne sürerek kendi bitkilerini kendileri üretme yoluna gitti.  Belediyelerin yapması gereken sahaya inmektir. Üretim bölgelerine gelsinler, üretimleri yerinde görüp gerçek fiyatlarıyla en kaliteliyi en uygun fiyata alsınlar.’’ dedi.

Dündar, ‘’Belediyeler yerli üretime, Türk üreticisine destek olmak istiyorlarsa, biz hazırız. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız gibi iklim koşullarımıza uygun bitki tespitlerini tüm belediyelerimizle birlikte yapalım. Refüjlerimizi, parklarımızı ve rekreasyon alanlarımızı iklimimize uygun, az su ihtiyacı olan, görsel zenginliğe sahip, ithalden çok daha ekonomik yerli bitkiler süslesin.’’  ifadelerini kullandı. 

Millet Bahçelerine tırlar dolusu ithal bitki dikiliyor!

Millet Bahçelerinde de özellikle maddi değer bazında en az %70 oranında yerli bitki tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Dündar, ‘’ SÜSBİR olarak başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili Bakanlık, Kamu kurum ve kuruluşları nezdinde yapmış olduğumuz tüm girişimlere rağmen hâlâ tırlar dolusu ithal bitkilerin millet bahçelerine getirilmesini üzüntüyle karşılıyoruz. Kullanılacak yerli bitkinin adet olarak çok büyük bir önemi yok. Örneğin tanesi 10 liradan 10 yerli bitki 100 lira eder. Yanına 1 tane 1000 liralık ithal bitki dikerseniz, o bahçeye yerli diyebilir misiniz? Adı Millet Bahçesiyse, bu millettin bitkileriyle düzenlensin. Hatta bu konu mevzuatla garanti altına alınsın.” dedi.