Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Giresun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, açıklamasında şunlar kaydedildi: 

"Meralardan yararlanmanın ya da otlatmanın amacı, maksimum bir düzeyde hayvansal ürünler elde edilmesidir. Ancak, bu amaca ulaşırken, meraların; vejetasyon, toprak, su ve öteki doğal kaynakların zarar görmemesinin sağlanması gerekmektedir. Böylece, maksimum miktarda yararlanma ile doğal kaynakların korunması arasında bir denge kurulması zorunludur. İşte bu da otlatma planının bilimsel ve teknik kurallarına bağlı kalınmak ve bu doğrultuda davranmak suretiyle mümkün olmaktadır.

Meralarda, otlatma zamanına uyulmadan daha fazla hayvansal ürün elde etmek düşüncesiyle yapılan erken ve geç otlatma; meraların sömürülmesine, bozulmasına, bitkilerin zayıflamasına ve hatta büyük bir kısmının yok olmasına neden olmaktadır. Hayvanların beslenmesinin yanı sıra, meraların korunması ile birlikte, optimum düzeyde hayvansal ürünler alınması mümkün olmakta, ve hem de bu doğal kaynakların sürekliliği sağlanmaktadır.

Mera bitkilerinin büyüme ve gelişme dönemlerinde otlatmaya karşı hassas oldukları ve ağır otlatmadan zarar gördükleri ilkbahar, yaz ve kışa giriş kritik periyotlarına uyulması gerekmektedir. Bitkilerin otlatmaya karşı dayanıklı olduğu, olgunluk evresinde otlatılmalıdır.

Bu itibarla, Giresun İl Mera Komisyonu tarafından 2020 yılı için otlatma mevsimi, 25 Mayıs - 10 Ekim tarihleri arasında kalan süre olarak belirlenmiştir.  Diğer bir ifadeyle, 25 Mayıs tarihi itibariyle yaylaklara çıkış sağlanmalı, en geç 10 Ekim tarihinde dönüş yapılmalıdır. 

Ülkemiz ve bölgemiz hayvancılığının gelişimi, meralarımızın korunması ve sürdürülebilirliği açısından belirtilen tarihlere uyulması bilimsel ve teknik kurallar bağlamında önemlidir."