Çiftçinin mağdur olmaması ve sahte gübre kullanımının önüne geçilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri gelen bütün şikâyet ve ihbarları değerlendiriyor. Konuyla ilgili sıkı bir takip yapılırken, gübre takip sistemi de sahte gübrenin tespitini kolaylaştırıyor. 

Kadirli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri geçtiğimiz günlerde ilçedeki bir gübre şirketine yaptıkları incelemede, sahte gübrelerin pazarlanmasında kullanılacak üç gübre markasına ait boş ve kullanılmamış balya çuvallar tespit etti. 

Söz konusu gübre üreticilerinin markaları kullanılarak, içeriği ne olduğu belli olmayan ve toprak sağlığını tehlikeye atabilecek çeşitli maddeler bu çuvallara konularak çiftçiye satılacaktı. Kadirli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili olarak tutanak tutarak söz konusu firma aleyhine savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

Bilindiği üzere gübrenin teröristler tarafından terör olaylarında kullanılmasının önüne geçmek için geliştirilen gübre takip sistemi, sahte gübrenin tespitinde de büyük kolaylık sağlıyor. Gübre sahtekarları, bilindik gübre firmalarının çuvallarını kullansa da gübre takip sistemi sayesinde içindeki ürünün sahte mi yoksa gerçek üretim mi olduğu anında tespit edilebiliyor.