Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl hayvan küpesi ücretsiz hale getirilirken, Ocak ayında bu uygulamadan vazgeçilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ocak ayında 81 il müdürlüğüne gönderdiği yazıda küpelere döner sermaye karı eklenerek 2,03 TL'den alınan küçükbaş küpelerin 4,50 TL'den, 3,30 TL'den alınan büyük baş küpelerin ise 6 TL'den İlçe Müdürlüklerine teslim edilmesini istemişti.

Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ve birlikler üzerinden yapılan küpe işinin tek elden yürütülmesi için bir çalışma başlatıldığı öğrenildi. Bununla ilgili olarak Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile görüşüldüğü kaydediliyor. 

Tarımdan Haber’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Balıkesir ili Karesi ve Altı Eylül Süt Üreticileri Birliği Başkanı Cihat Şimşek, büyükbaşta küpe işinin tek bir örgüte verilmesi durumunda bunun tekelleşmeye neden olacağını ve üreticinin mağdur edileceğini söyledi. 

Küpe işinin tek elden yürütülmesi gerekiyorsa bunun sadece Tarım ve Orman İl Müdürlükleri üzerinden yapılması gerektiğini söyleyen Şimşek, “Eğer hayvancılık örgütlerine verilecekse burada süt birlikleri göz ardı edilemez. Eğer bu yapılmazsa sektörde üye bakımından yüzde 55’i temsil eden bir örgütü yok saymak anlamına gelir.” dedi.  

Birlik olarak 2010 yılından bu yana büyükbaş  hayvanların tanımlanması ve kimliklendirilmesi kapsamında Balıkesir Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yapmış oldukları küpeleme protokolüne istinaden üyelere  ait yeni doğan buzağıların küpeleme işini gerçekleştirdiklerini dile getiren Şimşek, şunları kaydetti: 

“Mayıs 2018 yılında Tarım ve Orman  Bakanlığının almış olduğu karar kapsamında tarafımıza ücretsiz sağlanan küpeler Haziran 2018 yılından bu tarafa üyelerimizden hiçbir ad altında ücret almadan bedava yapılmaktadır.
Ücretsiz yapmaya başladığımız küpeleme işlemini ilimiz sınırları içerisinde kurulu bulunan Süt Üretici Birlikleri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde il içinde farklılık olmaması adına tüm il genelinde Süt Birlikleri tarafından üyelerine hizmet amaçlı olarak ücretsiz ve bedava uygulanmaktadır. Her ay mutlaka uğradığımız üye işletmelerde küpeleme işlemini gerçekleştirir iken üyelerimize devletin vermiş olduğu buzağı desteklemesinden eksiksiz yararlanması adına büyük katkı sunmaktayız” 

Küpelemenin belli bir ücret karşılığında tek bir örgüte verilmesi durumunda Balıkesir genelinde bugüne kadar ücretsiz olarak uygulanan küpelemenin de artık paralı hale geleceğine vurgu yapan Şimşek, “Büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin yüzde 55’i süt üretici birliklerine üye. Eğer bu uygulama hayvancılık örgütlerine verilecekse yüzde 55'ini temsil eden kuruluşa yani süt birliklerine de verilmelidir.” dedi.