Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, son iki yıldır, hayırseverlerin bağışladığı kurbanlıkları yurt dışından temin eden Kızılay, gelen tepkiler üzerine bu yıl kurbanlık ithalatından vazgeçerek, hayırseverlerin kurbanlıklarını yerli üreticiden temin edecek. Kızılay, kurbanlık hayvanların temini için Et ve Süt Kurumu (ESK) ile anlaşma yaparken, ESK da kurbanlıkların tamamını yerli üreticiden alacak. 

SON İKİ YILDIR KURBANLIKLAR İTHAL EDİLİYORDU

Kızılay, bilindiği üzere son iki yıldır iç piyasada istenilen fiyatta hayvan bulunamadığı gerekçesiyle kurbanlıkların bir bölümünü yurt dışından ithal ederek karşılıyordu. Bunun için tebliğ ve yönetmeliklerde değişiklik yapılarak yardım kuruluşlarına kurbanlık hayvan ithalatı için yetki veriliyordu. Verilen bu ithalat yetkisi de sadece Kızılay tarafından kullanılıyordu. 

KAMUOYU MİLLİ GAZETE’NİN HABERLERİYLE HABERDAR OLUYORDU 

Yardım kuruluşlarının yaptığı kurbanlık ithalatından ise kamuoyu Milli Gazete aracılığıyla haberdar olurken, yerli üretimin aleyhine olan bu uygulama kamuoyunun ve üreticinin tepkisini çekiyordu.

7 BİN BÜYÜKBAŞ KURBANLIK KESİLECEK KIZILAY’IN TALEBİ ÜZERİNE KONSERVE YAPILACAK 

Kızılay, bu yıl kurbanlıklar için ESK ile anlaştı. Anlaşmaya göre ESK, tamamı yurt içinden temin edilecek 7 bin büyükbaş hayvanı kendi kombinalarında kesecek. Kesilen kurbanlıklar depolarda bekletilecek ve Kızılay’ın talebine göre konserve yapılıp teslim edilecek. 

ÜRETİCİLER MEMNUNİYETLE KARŞILADI 

İhtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Kızılay tarafından kestirilecek kurbanlıkların yurt içinden temin edilecek olması yerli üreticiyi de sevindirdi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Kızılay’ın kestireceği kurbanlıkların yerli üreticiden temin edilecek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, üreticiler olarak söz konusu kurbanlıkların temininde Et ve Süt Kurumu’nun emrinde olduklarını söyledi. Yerelde küçük üreticinin desteklenmesi anlamında kurbanlıkların küçük üreticilerden temin edilmesinin önemine işaret eden Tunç, “Söz konusu uygulamanın tabana yayılabilmesi için kurbanlıklar büyük firmalardan değil de küçük üreticilerden alınırsa daha doğru olur. Merkez Birliği olarak bu konuda da ESK’ya her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.