Vuslat Haber’den Ökkeş Cerit’in haberine göre,  Malatya’da yeni sezon kuru kayısılar tezgâhtaki yerini alırken, üretici bu sezon da artan üretim maliyeti, düşük fiyata ürün alımı ve para kazanamamaktan yakınıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 12 Ekim 2018 tarihinde Malatya’ya geldiğinde, Malatya Ticaret Borsası ziyareti sırasında Toprak Mahsulleri Ofisi’nce (TMO) kuru kayısı alımı yapılacağını söylemişti. Bakan Pakdemirli’nin o açıklamayı yaptığı günün üzerinden neredeyse bir yıl geçti, ancak her hangi bir alım olmadı. Adım da atılmadı.

“CUMHURBAŞKANI’NDAN TALİMAT BEKLENİYOR”

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, TMO’nun kayısı alımı için her şeyin hazır olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan talimat beklendiğini ifade etmişti. 8 Eylül 2019 Pazar günü Malatya’ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Millet Meydanında yaptığı konuşmada bu konuya hiç değinmedi. MTB Başkanı Ramazan Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmak için bir dosya hazırlandığını ve bu dosyanın da Cumhurbaşkanı’na takdim edildiğini duyurdu.

“ÜRETİCİMİZİN ZAT-I ÂLİNİZDEN BEKLEDİĞİ EN ÖNEMLİ MÜJDEDİR”

MTB tarafından hazırlanan dosyada TMO’nun kayısı alımı için talep yazısında şu ifadelerin yer aldığı görülüyor; “Sayın Cumhurbaşkanım, Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuğun hayata geçirilmesiyle beraber kuru kayısıda taban fiyat belirleme sorunumuzu da inşallah talimatlarınızla çözmüş olacağız. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındıkta ve diğer bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi sezon dönemlerinde kayısı üreticilerimizin mağdur olmaması için kuru kayısı da taban fiyat tarafınızdan açıklanıp piyasadaki arz talep dengelerini oluşturmak amacı ile kısmen de olsa üreticiden ürün satın alınması hususunda gereğinin yapılması üreticimizin Zat-ı âlinizden beklediği en önemli müjdedir. Saygılarımla arz ederim.”

MİLLETVEKİLLERİ NASIL BİR ADIM ATTI?

Malatya’nın siyasi iradelerinin, başta AK Parti İl Başkanı İhsan Koca olmak üzere milletvekilleri Bülent Tüfenkci, Öznur Çalık, Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Mehmet Celal Fendoğlu ve Veli Ağbaba’nın bu konuda nasıl bir adım attığı da merak ediliyor. Malatyalı kayısı üreticisi, emeğinin karşılığını almak için bir taban fiyat belirlenmesini, bunun içinde TMO’nun kuru kayısı alımı yapacağı günü sabırla bekliyor.

AB COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALAN KURU KAYISI ALIM BEKLİYOR

Türkiye’nin AB Coğrafi İşaret Belgesi alan üç ürününden birisi olan kuru kayısının fiyat karmaşası yaşadığı şu günlerde TMO’nun kuru üzüm için taban fiyat belirlemesi ve kilosu 10 TL’den ürün alımı yapıyor olması, kayısı üreticilerini kaygılandırıyor. TMO, 10 Eylül Salı günü itibarıyla çekirdeksiz kuru üzüm alımlarına başladı.

ÜRETİCİ 20 GÜN İÇİNDE PARASINI ALIYOR

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamını satın alan TMO, ürünün kuruma teslim edildiği tarihten itibaren en geç 20 gün içinde bedellerini üreticinin banka hesaplarına aktarıyor. TMO’nun haricinde üreticiden kuru üzüm alan tüccarlarda 10 TL’nin altından ürün alamıyor. Zira ürün alabilmek için üreticiye 10 TL’nin üzerinde fiyat teklifi yapıyor. Bu durum üreticinin emeğinin karşılığını almasına ve memnun olmasına vesile oluyor.