2019 yılı ilk Bal Sağımı İlimiz Tuzluca İlçesi Uğurca Köyünde gerçekleştirildi. Bal Sağımı Programına İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan YOLCU, Tuzluca İlçesi Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin TÜRKAN, Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Höccet ŞABAHAT, üreticiler ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti.

Gerçekleştirilen Bal Sağım programında İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan YOLCU “İlimizde üretilen balın kalitesi bu yaylalarımızda var olan ve dünyada eşi benzeri pek olmayan endemik bitki çeşitliliğimizdir. Bu doğal zenginliğimizi en iyi şekilde değerlendirdiğimiz vakit İlimiz kalitesi ve verimi ile bu bölgenin bal merkezi haline gelecektir. Gerek İl Müdürlüğümüzün çalışmaları ve gerekse Valimiz Sayın Enver ÜNLÜ’nün destekleri ile her her geçen yıl petek sayımız ve rekoltemiz (yıllık üretim) artmaktadır. İlimizin bal üretim kapasitesi mevcut durumun çok üzerinde olduğu net bir şekilde görüldüğünden üretici sayısını, petek sayısını artırarak rekolteyi çok yukarılara çekme hedeflerimiz vardır. Allah’ın izni ve Bakanlığımızın da destekleri ile bunu başaracağız. Bal sağım sezonunun arı yetiştiricilerimize bereket getirmesini diliyorum” dedi.

Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin TÜRKAN ve Birlik Başkanı Höccet ŞABAHAT’da Tuzluca ve Iğdır Balını her platformda tanıtmak ve üreticiler arasında en kaliteli balı analizler sonucunda ortaya çıkararak vatandaşları bilgilendirecekleri yönünde ve Pazar arayışları yönünde her türlü çalışmaları yapacaklarını dile getirdiler.

İlimizde toplam 169 arı yetiştiricisi ve 15.277 bulunmaktadır. 2018 yılı bal üretimi 103.592 kg. polen miktarı 156 kg. arı sütü miktarı ise 101 kg. olmuştur.