Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Et ve Süt Kurumu tarafından ithal kemiksiz sığır eti satışıyla ilgili olarak kombina müdürlüklerine gönderilen yazı, hayvancılık sektörünü ayağa kaldırdı. İthal edilecek etler, yine birileri için rant kapısı oluştururken, ESK'nın müşteri bulamayarak fiyatlarda indirime gitmesi sektörde şok etkisi yaptı.

Sırbistan ve Bosna Hersek'ten ithalat izni verilen iki firmanın getireceği lop kemiksiz et için 39 TL olan fiyat alıcı bulunsun ve depoya girmeden TIR üzerinden satışı yapılsın diye 35 TL'ye düşürüldüğü ortaya çıktı. 

4 BİN 500 TON LOP ET KAÇ HAYVAN EDER? 

Diğer yandan 4 bin 500 ton lop et kaç hayvan eder sorusu gündeme geldi. Sektör yetkililerinin yaptığı hesaplara göre, yaklaşık 600 kg iyi kondisyonlu canlı hayvandan yaklaşık 56-60 randıman ile 350 kg karkas çıkabilir. Bu miktarın lop et miktarı ise yine benzer randıman ile 200 kg civarı olur. Bu durum besi dönemini tamamlamış yoğun besiye tutulmuş genç erkek sığırlar için uygun bir durumdur. Böyle dahi olsa 4 bin 500 ton lop et yaklaşık 22 bin 500 baş besi hayvanı ithali anlamına geliyor. 

ESK tarafından kombina müdürlüklerine gönderilen yazıda şu ifadeler dikkat çekti:

"İşyerlemizde yapılan şifahi görüşmelerde söz konusu ithal taze kemiksiz etlerin emtia bazınada satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle alıcı firmalar tarafından tercih edilmediği ancak TIR bazında fiyat belirlenmesi halinde talep olabilceği belirtilmiştir. Kurumumuzca Sırbistan’dan ve Bosna Hersek’ten ithal edilen taze soğutulmuş kemiksiz sığır etlerinin piyasada et işi ile iştigal eden ve alıcı olabilecek tüm müşterilere TIR bazında 35 TL artı KDV fiyattan satışı Makamın 03.12.2019 tarih E. 72155 sayılı oluru ile uygun bulunmuştur. 

Bu itibarla Sırbistan’dan ve Bosna Hersek’ten ithal edilen taze soğutulmuş kemiksiz sığır etlerinin depolama maliyeti de dikkate alınarak stoklarda bekletilmeden, dondurulmadan ve değer kaybına uğramadan bir an önce satışlarının gerçekleştirilerek nakde çevrilebilmesini teminen, başta Kombina Müdür ve Müdür Yardımcıları olmak üzere hinterlandınızda bulunan et ve et ürünleri ile iştigal eden firmalarla iletişime geçilerek 05.12.2019 tarihinden itibaren TIR bazında 35 TL atrı KDV peşin bedelle veya kredi kartına tek çekim yapılarak satışların sağlanabilmesi hususunda gerekli tüm çaba ve gayret sarf edilecektir"  

ESK DEPODAKİ 60 BİN TON ETİ SATAMEZKEN SIRBİSTAN VE BOSNA HERSEK'TEN 4 BİN 500 TON ET İTHAL EDECEK! 

Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten 4 bin 500 ton kemiksiz lop et ithalatı için düğmeye bastı. İthal edilecek etler tırlarla Türkiye’ye getirilecek. Ancak etler Türkiye’ye gelmeden fiyat krizine neden oldu. Et ve Süt Kurumu, ithal edilecek 4 bin 500 ton eti Türkiye’de firmalara kilogramını 39 TL’den satmak istedi. Fakat alıcı çıkmayınca fiyatı 35 TL’ye düşürdü. 

HÜKÜMETİN ET ÇELİŞKİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım ve Orman Şurası’nda zorda kalmadıkça et ithal edilmeyeceğini açıklamıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’de 2019 yılında 1 kg et ithal edilmediğini belirtmişti. 

YETİŞTİRİCİNİN BÜYÜK TEPKİSİNİ ÇEKTİ

Hükümetin et ithal edilmeyeceğini açıklamasına rağmen Sırbistan ve Bosna Hersek’ten yapılacak et ithalatı besicilerin büyük tepkisini çekti. Hayvancılık sektöründe yaşanan krizden dolayı besiciler hayvanlarını kestiremezken, et ithal edilecek olması hükümetin büyük bir çelişki olarak değerlendirildi. 

DEPODAKİ 60 BİN TON ET ELDE KALDI! 

Bilindiği üzere kontrolsüz ithalattan dolayı Et ve Süt Kurumu’nun deposunda yaklaşık 60 bin ton et satılmayı bekliyor. Et ve Süt Kurumu, yaklaşık bir yıldır bu etleri satmak için yurt dışında müşteri ararken, etler satılamayarak elde kaldı. Et ve Süt Kurumu’nun depolardaki etler için müşteri bulunamazken, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten et ithal edilmesi hükümetin hayvancılık politikasının iflas ettiğini gösterirken, bu etlerin de zararına satışa çıkarılması vahim tabloyu gözler önüne serdi.