Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü işbirliğinde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde, 15 Ekim 2019 tarihinde başlayan ve 3 gün sürecek olan "Bölgesel Hayvancılık Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi. 

Toplantıya başta Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü ve Bakanlık Bürokratları, Bölgede bulunan Üniversitelerin Rektör ve Dekanları, Akademisyenler, Merkez Birliklerinin Genel Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, Birlik Başkanları ve çalışanlarından oluşan yaklaşık 450 kişi katılım sağladı.

Toplantı sonrasında bir değerlendirmede bulunan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, bu önemli toplantının, küçükbaş hayvancılığın Merkez Bankası konumunda olan ve yıllardır ülkemiz küçükbaş hayvancılığında lokomotif görevini üstlenen Van’da düzenlenmiş olması nedeniyle büyük mutluluk duyduğunu belirterek toplantının bölge için hayırlara vesile olması dileklerinde bulundu.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, toplantıdan çıkacak sonuçların süratle sahaya yansıması ve netice itibariyle de sektörün daha iyi yerlere gelmesine katkıda bulunmasını beklediğini ifade ederek ‘’Toplantıda bölgemize ilişkin küçükbaş hayvancılığın sorunlarının tespiti, avantajlar ve dezavantajlar masaya yatırılacak olup çok değerli katılımcıların görüş ve önerileri ile bölgeye uygun bir hayvancılık modelinin oluşturulmasına zemin olacaktır." dedi.

Genel Başkan Çelik, toplantıda sorunların çözümüne de dikkat çekerek "Hayvancılık sektörünün sorunlarının çözümünün en kolay yolu ahıra, ağıla gitmektir. Yetiştiricileri dinlemektir. O zaman çözüm gelir, sorun biter." dedi.

Genel Başkan Çelik, Bölgesel Hayvancılık Değerlendirme toplantısına katılan Vali Mehmet Emin Bilmez’in hayvancılık sektörüne olan sıcak yaklaşımına vurgu yaparak "2019 yılı için Sayın Valimizi Bölgemizin en başarılı Valisi olarak ilan ediyorum. Sayın Valimiz özellikle bölgemizde küçükbaş hayvancılığı çok önemsiyor. Daha iyi noktalara gelmesi için verdiği çabaları büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Gün boyunca toplantıya bölgeden ve il dışından katılanlara gösterdiği özel ilgi ve ayırmış olduğu zamandan dolayı kendisini yürekten kutluyorum. Gerek toplantıda yaptığı konuşmada verdiği mesajlar gerekse kendisine makamında yaptığım ziyaret esnasında sektörümüzle ilgili birçok konuya olan samimi yaklaşımı için teşekkürü borç biliyorum.

Ayrıca Van, Bitlis, Hakkari ve Muş illerini kapsayan bölgedeki hayvancılığı sorgulayan ve böylesine geniş katılımlı bir toplantı ile bizleri bir araya getiren Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Hayvancılık Genel Müdürümüz Sayın Zekeriyya Erdurmuş ve Van Tarım ve Orman İl Müdürümüz Sayın İbrahim Görentaş’a sektörümüz adına teşekkür ediyoruz. Temennimiz, bu toplantı sonucunda bölgemiz adına hayırlı sonuçlar çıkması ve süratle uygulamaya konulmasıdır." ifadelerinde bulundu.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, toplantı sonrasında Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş ile birlikte Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’i Belediye binasındaki makamında ziyaret ederek küçükbaş hayvancılık sektörünün bölgedeki durumu hakkında birtakım temaslarda bulundu. Genel Başkan Çelik, ayrıca Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik’e de bir ziyarette bulunduktan sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’yi makamında ziyaret ederek sektöre ilişkin birtakım görüşmelerde bulundu.