Gürer, Resmi Gazete'nin 3 Ocak 2020 tarihli sayısında yayınlanan “T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin" Cumhurbaşkanı Kararı ile düşük faizli tarımsal kredilere yeni kriterler getirilmesini de eleştirdi. Çünkü kredi limitlerinde artış sağlanırken, faiz indirim oranları belli kriterlere bağlandı. Kriterlere uymayanlar ise yüksek faiz ödeyecek.

“BERAT ALBAYRAK, “TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ, ÇİFTÇİ KURULUŞU DEĞİL” DEMİŞTİ..”

Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "alışılmışın dışında" diye nitelendirdiği, düşük faizli kredilerde limitler artarken faiz oranlarının belli kriterlere bağlı olduğuna da dikkat çekti. Gürer, “Önce Cumhurbaşkanı, Tarım Kredi Kooperatifi çiftçi kuruluşumu, ticari işletmemi? Buna açıklık getirmelidir. Berat Albayrak tarafıma verdiği yanıtta Tarım Kredi Kooperatifleri için, “çiftçi kuruluşu değil, ticari işletme, düşük faizli kredi veremez” demişti.

“ÜRETİCİDE NEFES ALACAK HAL KALMADI!”

Tarım Kredi Kooperatifleri, bu faizi “kaynak kullanım bedeli” diye yansıtıp, çiftçiden yüksek faiz alarak, çiftçiyi batırıyor. Kredi için  bir değişiklik yapıldığı ve  belirli kriterler getirildiği ifade ediliyor. Borçlu olan, hacizli ve icralık olan çiftçi kara listede olduğu için kredi alamıyor. Borç yapılandırması ve faiz silinmesi olmadan yeni krediye çiftçi nasıl ulaşacak? Ayrıca kriterlere uymayanlar yüksek faiz ödüyor. Üreticide nefes alacak hal kalmadı ki belirlenen kriterlere uysun. Önce üreticiye nefes alacak alan  yaratılmalıdır. AKP, çiftçiye, üreticiye ve besiciye gerçekten destek olmak istiyorsa kanun teklifimizi mecliste ele alıp borç faizlerini silmeli ana paranın ödemesini de ertelemelidir” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİ VE BESİCİ BÜYÜK SIKINTI İÇİNDE”

Gürer, ekonomik sorunlardan doğrudan etkilenen çiftçiler ve besicilerin icra baskısı altında olduğuna vurgu yaparak, “2020 yılı vergi artışları ve zamlarla geldi. İşçi, çiftçi, esnaf, emekli ve işsizin bu süreçte sıkıntıları katladı. Çiftçi ve besici doğrudan üretimin içindeler. Onlara yansıyan maliyet artışı doğal olarak herkesi dolaylı olarak etkiliyor. Girdi fiyatlarındaki artış maliyeti tetikliyor. Tüccar ve ithalin baskılaması sorunları artırıyor. İktidar kredi vereceğini açıklıyor, Kara listede olan borçlu icralık çiftçi, kredi alabilme şartlarına sahip değil ki, önce borçları yapılandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİ İCRA VE BORÇ SARMALINDA”

Çiftçi ve besicinin büyük sıkıntı içinde olduğuna, banka borçlarını ve tarım kredi borçlarını ödeyemez durumda olan çiftçilerin; ilaç, gübre, tohum, elektrik, akaryakıt ve yem fiyatlarındaki ciddi artışlar nedeniyle üretimden uzaklaştığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buna çözüm üretmesi gereken iktidardır. İcra ve borç sarmalında olan çiftçi ve besiciyi rahatlatacak Kanun Teklifimizin bir an önce yasalaşması sağlanmalıdır. İktidar, “çiftçi için kredi vereceğiz” diyor, esas olan borçlu çiftçinin sorununu çözüp onu üretimde tutmaktır. İcralık, hacizli, borçlu çiftçi verilen kredilere kara listede olduğu için erişebilme şansına sahip değildir. Borçlar yapılandırıp mağdur çiftçiye krediye ulaşma yolu açılmalıdır” dedi.

“TARIMA İLGİ YARATILMALIDIR”

Tarımda sorunlardan arınan ülkemizin yeniden kendi kendine yetip ithalatçı değil ihracatçı olabileceğine vurgu yapan Gürer, “Bunun yolu kırsalda çiftçiyi desteklemekten geçer. Küçük aile tipi işletmelerin büyük çiftlikler yanında yaşaması ve var olması ülke gerçeği içinde ihtiyaçtır. Türkiye,  genç bir nüfusa sahiptir ve gençliği üretici olarak köylerde tutmak için devletin önemli adımlar atması gerekmektedir. Bu adımlardan biri de çiftçi borçlarının ertelenmesi ve faizlerinin silinmesidir” dedi.

“YÜKSEK FAİZ ORANLARI ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR”

Gürer, çiftçi ve üreticinin faiz borçları ile büyük zorluk yaşadığını, Bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin faizlerinin çiftçiye ciddi mağduriyet yarattığını belirterek, “Çiftçi emeğinin karşılığını almakta güçlük çekmekte, borcundan daha az miktarda kazanmaktadır. Devletin bu durumda çiftçinin borçlarını ertelemesi, borç faizlerini ise silmesi gerekmektedir. Anayasa'ya göre yüzde 1'lik bir payı devlet, tarıma aktarmak zorundadır fakat tarıma aktarılmayan bu oran çiftçi ve besiciyi mağdur etmektedir. Çiftçi ve besicilerimizin, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve bankalara olan borçlarının bir yıl ertelenmesi, borç faizlerinin silinmesi ve icraların durdurulması  için meclis başkanlığına verdiğimiz kanun teklifimiz çiftçilere nefes aldıracaktır. İktidar bu bağlamda kanun teklifimizin görüşülüp yasalaşması için gereken desteği vermelidir” dedi.